ΤΟ ΜΠΑΡΑΖ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΛΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ELDORADO GOLD

Mε ράλι της τάξης του 15,4% έκλεισε η μετοχή της Eldorado Gold στο χρηματιστήριο του Τορόντο και στο +16,24% στο χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης χθες, μετά την αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης από την Δευτέρα που η καναδική εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα.

Η Eldorado Gold έλαβε χθες από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, την άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας και την έγκριση της τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του χώρου απόθεσης Κοκκινόλακα.

Η αγορά θεώρησε την εξέλιξη αυτή ως ένα πρώιμο σημάδι ελπίδας ότι οι πονοκέφαλοι της καναδική εταιρείας στην Ελλάδα θα περάσουν, οδηγώντας την μετοχή της σε εκτόξευση, σε μία ημέρα όπου ο κλάδος των ορυχείων σημείωνε πτώση στις διεθνείς αγορές γενικότερα.
Πριν από την χθεσινή ανακοίνωση, η αγορά είχε διαγράψει σχεδόν κάθε πιθανότητα η Eldorado να προχωρήσει με τα έργα της στο ελληνικό έδαφος.

Όπως σχολιάζει η Morningstar, η χθεσινή ανακοίνωση αποτελεί πρόοδο, ωστόσο η Eldorado εξακολουθεί να περιμένει άλλες εγκρίσεις και άδειες τόσο στην Ολυμπιάδα όσο και στις Σκουριές. Επιπλέον, η Eldorado πρέπει να δει καθαρότερη δημόσια υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση, και ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοσίως ότι θα εκδώσει επίσημη κοινοποίηση διαιτησίας στις 15 Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η κοινοποίηση θα δινόταν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Η Eldorado ελπίζει να αντιμετωπιστεί αυτή η παρατεταμένη καθυστέρηση και να ασχοληθεί άμεσα με τη διαιτησία, αν έρθει.

Ωστόσο, ακόμη και να έρθει η διαιτησία, η Morningstar δεν τη θεωρεί ως μεγάλο κίνδυνο. Η Eldorado έχει κερδίσει 18 προγενέστερες δικαστικές αποφάσεις, πολλές από το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας. “Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα ήταν διαφορετική. Όσο πιο σύντομα η εταιρεία μπορεί να ολοκληρώσει αυτό το εκκρεμές νομικό ζήτημα, τόσο ταχύτερα η πρόσφατη αβεβαιότητα θα διαλυθεί”, όπως τονίζει.

Στο χρηματιστήριο του Τορόντο έκλεισε στα 2,79 δολάρια Καναδά με 7.365.747 μετοχές να αλλάζουν χέρια, μία αύξηση της τάξης του 150% από τον μέσο όγκο συναλλαγών της μετοχής, ενώ στο ΝΥSE η μετοχή της έκλεισε στα 2,29 δολάρια.

Η κινητικότητα των αναλυτών απέναντι στην μετοχή της καναδικής εταιρείας ήταν έντονη μετά την ανακοίνωση της εταιρείας τη Δευτέρα, με την Scotiabank να μειώνει την τιμή-στόχο στα 3,00 δολ. από 3,25 δολ. και σε στάση “sector perform” την Τρίτη.

Την ίδια μέρα η TD Securities μείωσε την τιμή στόχο στα 5,15 δολάρια Καναδά και έθεσε στάση “buy” για τη μετοχή της καναδικής εταιρείας.

Η τιμή-στόχος της Berenberg Bank υποδηλώνει 21,33% πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η BMO Capital Markets μείωσε και αυτή την τιμή-στόχο στα 2,50 δολάρια Καναδά από 4,00 δολάρια Καναδά, δίνοντας στάση “market perform” την Τρίτη επίσης

Η Morningstar στο νέο της note που ακολούθησε την σχετική υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης με τις άδειες σε Ολυμπιάδα και Κοκκινόλακα επισημαίνει ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει τις εκτιμήσεις της και διατηρεί 50% πιθανότητα ότι τα ορυχεία θα ανοίξουν, μία άποψη η οποία, όπως σημειώνει, είναι πολύ πιο αισιόδοξη από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Έτσι, σύμφωνα με την εταιρεία, η τιμή-στόχος για την Eldorado Gold διατηρείται στα 3,00 δολάρια ΗΠΑ και τα 3,50 δολάρια Καναδά.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Ελευθερίας Κούρταλη, 14/9/2017]