ΤΑ ΕΨΑΛΑΝ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ

Τι συζήτησαν κορυφαίοι επιχειρηματίες στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν με τις επενδύσεις τους στη χώρα μας γαλλικές και ελληνικές εταιρείες περιέγραψαν κορυφαίοι επιχειρηματίες πισω από τις κάμερες στη συνάντηση που είχαν με τους Αλέξη Τσίπρα και Εμανουέλ Μακρόν. Πάντως παρά το γεγονός ότι ήρθαν σε επαφή δεκάδες επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες δεν υπεγράφη κάποια σημαντική συμφωνία.

Ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια των απαντήσεών του προέτρεψε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ στην προτροπή ίου προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό τομέα της χώρας μας στα γαλλικά πρότυπα. σημείωσε με νόημα «δεν θα σας υποδείξω εγώ τι θα κάνετε».

Από τις τοποθετήσεις των Γάλλων επιχειρηματιών ξεχωρίζουν οι παρατηρήσεις των Nicolas Notebaert της τεχνικής εταιρείας Vinci και του Patrick Pouyanne της πετρελαϊκής Total για τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετώπισαν. Ο πρώτος μίλησε για τη συμμετοχή της επιχείρησής του στα έργα κατασκευής οδικών αξόνων, λέγοντας μάλιστα ότι «κρατάγαμε άμυνα». Ο δεύτερος μίλησε για τις καθυστερήσεις στην έγκριση συμβάσεων μίσθωσης παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στο αν θα γίνουν και διαγωνισμοί εκτός του Ιονίου και της Κρήτης. Ο πρωθυπουργός τού απάντησε πως «έχουμε και ευέξαπτους γείτονες», εννοώντας το Αιγαίο και την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης αναφέρθηκε στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, αλλά και στα βήματα που έχουν γίνει για τη μείωσή τους.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, αφού τόνισε τις επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχουν κάνει ελληνικές και γαλλικές επιχειρήσεις (EdF και ENGIE) στην παραγωγή ρεύματος, σημείωσε τις καθυστερήσεις και τις αναβολές στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ίδιος μίλησε ακόμη και για εχθρικό ρυθμιστικό πλαίσιο που αντιμετωπίζουν οι έξι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει πάντως και η τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε ότι «από παραλείψεις ή δισταγμούς ευρωπαϊκών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα, αφέθηκε χώρος δραστηριοποίησης για κινεζικές και άλλες ξένες εταιρείες».

 

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, του Χρήστου Κολώνα,9/9/2017]