ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Για να δούμε με μια ψύχραιμη ματιά το τι συνέβη τη Δευτέρα το πρωί, που βρισκόμαστε, και ποια θα είναι τα πιθανά επακόλουθα.

Η Eldorado Gold ανακοινώνει επισήμως με δελτίο τύπου και με συνέντευξη τύπου στην Ελλάδα του ίδιου του Διευθύνοντος Συμβούλου George Burns, πως από τις 22/9 αναστέλλει κάθε εργασία σε Σκουριές, Ολυμπιάδα, Στρατώνι και Θράκη και περνά τα εργοτάξια σε καθεστώς συντήρησης, διατηρώντας μόνο τις απαραίτητες εργασίες περιβαλλοντικής προστασίας.

Αυτό το σενάριο, σύμφωνα με απάντηση του ίδιου του Burns σε ερώτηση κατά τη συνέντευξη τύπου, σημαίνει την απόλυση του 90% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή των 2.150 εργαζομένων από τους 2.400 συνολικά (μαζί με τους εργολάβους).

Και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι… 2.150 εργαζόμενοι σημαίνει μαζί με τις οικογένειές τους και τα εξαρτόμενα άτομα, πάνω από 6-7 χιλιάδες ανθρώπους. Και όσον αφορά τους προμηθευτές και την κατανάλωση, όλες οι μελέτες δίνουν πολλαπλασιαστή Χ3 όσον αφορά στον αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.

Η χρονική συγκυρία έχει σχέση με τις άδειες που λήγουν στις 21 Σεπτεμβρίου και ακόμη δεν έχουν ανανεωθεί, αλλά και σε προθεσμία που έθεσε το διοικητικό συμβούλιο των μετόχων της Eldorado βλέποντας όλη αυτή την άρρωστη κατάσταση στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει επενδύσει συνολικά 3 δις δολάρια χωρίς να μπορέσει ακόμη να έχει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα να βρίσκεται στην αβεβαιότητα αν θα λειτουργήσει τελικά η επένδυση ή όχι… Για όσους δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό το ποσό, ας αναλογιστούν πως επανειλημμένως έχουμε επαιτήσει από τους δανειστές δόσεις και υποδόσεις πολύ μικρότερες, όπως του 1,5 δις και την τελευταία των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Υποτίθεται στις 15 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει και η περίφημη διαιτησία, για το περιεχόμενο και τους κανόνες της οποίας ακόμη δεν έχει ενημερωθεί επισήμως η εταιρεία… Ότι γνωρίζει τα μαθαίνει από τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ…

Η αντίδραση όλων των φορέων (ΕΒΕΑ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒ, κ.ά.) και των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι προς την κατεύθυνση να πέσουν οι τόνοι, να σωθεί η επένδυση και να πάψει η κυβέρνηση τις παλινωδίες περί επενδύσεων.

Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν συγχυστεί διότι αυτή η υπόθεση χαλάει το αφήγημα Μακρόν του πρωθυπουργού, αν και από τους Γάλλους επιχειρηματίες μόνο καλά λόγια πήραμε…

Κάποιοι ανεγκέφαλοι από το στρατόπεδο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πανηγύρισαν, λες και η εταιρεία σηκώθηκε και έφυγε από την Ελλάδα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά το κόμμα στους ψηφοφόρους του.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός κος Σταθάκης, με τις δηλώσεις του φαίνεται να επιλέγει το δρόμο της κατά μέτωπο σύγκρουσης, αφού και σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κος Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει κανένας διάλογος, και όλα θα ξεκαθαριστούν στη “διαιτησία”.

Ένα πιθανό σενάριο είναι να επιμείνει η κυβέρνηση πως η επένδυση κατά τη σύμβαση πρέπει να καθετοποιηθεί και αφού –κατά Σκουρλέτη– το flash smelting είναι ανέφικτο (!!!), η καθετοποίηση είναι αδύνατη, άρα οι όροι της σύμβασης δεν τηρούνται, άρα ο ανάδοχος είναι έκπτωτος!

Δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για επιθυμία της αριστερής κυβέρνησης να περάσουν τα μεταλλεία Κασσάνδρας σε επιχειρηματικά χέρια φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. (Να γίνει δηλαδή μια ΛΑΡΚΟ Νο 2;)… Αυτό μένει να επαληθευτεί… (Εδώ μια κρίσιμη ερώτηση: Αφού το flash smelting δεν δουλεύει, πως θα βγάλει χρυσό ο σύντροφος επιχειρηματίας; Μήπως με κυάνιο;;;;;)

Αυτό που δεν είδαμε ακόμη είναι η αντίδραση των εργαζομένων. Κι εδώ τα πράγματα είναι ασαφή. Αν κρίνουμε από την υποτονική τους παρουσία στην προγραμματισμένη πορεία στη ΔΕΘ, παραμένει άγνωστο το πως θα αντιδράσουν.

Το πιο λογικό σενάριο για έναν τρίτο παρατηρητή είναι οι Καναδοί να παγώσουν την επένδυση για ένα βάθος χρόνου μέχρι έναν χρόνο περίπου και να την ξαναρχίσουν με νέες προϋποθέσεις με την αλλαγή κυβέρνησης. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει υπέρ των επενδύσεων γενικά και της Ελληνικός Χρυσός ειδικά. Ίσως η μεγάλη αποτυχία ΣΥΡΙΖΑ στις Σκουριές να φέρει και πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές

Ένα είναι σίγουρο… Αν τυχόν υπάρχει πολιτική απόφαση να φύγουν οι Καναδοί από την ΒΑ Χαλκιδική, η επιχείρηση δεν θα είναι περίπατος για οποιαδήποτε κυβέρνηση, και θα πρέπει οι ιθύνοντες νόες να το σκεφτούν πολύ καλά διότι εκτός όλων των άλλων, βάζουν την χώρα σε μια μεγάλη εθνική περιπέτεια.