ΣΜΕ: ΚΡΙΣΙΜΟ 15ΝΘΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Οι επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της επένδυσης για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιος Κεφάλας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου ο κ. Κεφάλας τόνισε ότι η Eldorado έχει σε εκκρεμότητα μια επένδυση ύψους 1 δισ. Ευρώ, με αποτέλεσμα τους τελευταίους 2-3 μήνες να έχει χάσει 2,5 δισ. από την κεφαλαιοποίησή της (χρηματιστηριακή αξία) και σε συνδυασμό με την ανάληψη καθηκόντων από νέο μάνατζμεντ θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε λήψη αποφάσεων. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο έχει προσφύγει στη διαιτησία κατά της εταιρείας, το περιεχόμενο της οποίας που αποτελεί επίσης ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο, αναμένεται να γίνει γνωστό στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Κεφάλας δεν έκρυψε ότι βλέπει δυσκολίες στο πρότζεκτ ενώ υπενθύμισε ότι η εκμετάλλευση του κοιτάσματος ξεκίνησε από το Δημόσιο, την εταιρεία ΜΕΤΒΑ, κατά την δεκαετία του’80 και στη συνέχεια το ίδιο το Δημόσιο αναζήτησε ιδιώτες επενδυτές για την συνέχεια. Πρόσθεσε δε ότι ουδέποτε το ελληνικό κράτος δήλωσε ότι δεν θέλει την επένδυση και ότι η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει την συνύπαρξη της εξόρυξης με άλλες δραστηριότητες όπως ο τουρισμός. Ανέφερε επίσης ότι η επένδυση είναι αδειοδοτημένη και υπάρχουν 16 αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας υπέρ της.

Ο κ. Κεφάλας παρουσίασε τα αιτήματα του Συνδέσμου ενόψει της αλλαγής της λατομικής νομοθεσίας. Κύριο αίτημα είναι να εξασφαλίζεται η αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων μετά τη συμπλήρωση 40ετίας, εφόσον ο εκμεταλλευτής έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις, έχει εμπορική δραστηριότητα και τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ο ΣΜΕ παρουσίασε τέλος παραδείγματα αποκατάστασης ορυχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την αλλαγή χρήσης για καλλιέργειες, τουριστικές επιχειρήσεις, χρήσεις αναψυχής, κ.α.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.liberal.gr/ , από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 5/9/2017]