ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η “PLAN Β” ΑΠΟ ELDORADO ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Τον Ιούνιο του 2003, μετά την πτώχευση της καναδικής εταιρείας TVX, που έλεγχε τα μεταλλεία χρυσού, περίπου 100 μεταλλωρύχοι από το Στρατώνι, τον παραθαλάσσιο οικισμό της Χαλκιδικής, ταμπουρώθηκαν στα ορυχεία, πραγματοποιώντας απεργία πείνας. Τότε η υπόθεση της διαχείρισης των 500 απολυμένων της TVX –των οποίων η απεργία πείνας είχε ευρύτατη τηλεοπτική κάλυψη– είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με την τότε κυβέρνηση Σημίτη να αναζητά επειγόντως λύση. Το αδιέξοδο εκτονώθηκε μέσω της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της TVXs στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, συναλλαγή που είχε τότε επικυρώσει το Δημόσιο.

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, οι μεταλλωρύχοι, που αντιπροσωπεύουν τμήμα μόνο των συνολικά άμεσων και έμμεσων 2.400 θέσεων εργασίας, ετοιμάζονται για αντίστοιχες δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες, όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά, εκτοξεύουν το πολιτικό κόστος για την εκάστοτε κυβέρνηση. Βέβαια, για την ώρα, θα περιμένουν μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, οπότε ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold έχει διαμηνύσει ότι θα αναστείλει τη δραστηριότητά του στα εν εξελίξει έργα εξόρυξης και έρευνας σε Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι, Σάππες και Πέραμα Έβρου.

Το πολιτικό κόστος

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση πήρε μια πρόγευση από τη σφοδρότητα των κινητοποιήσεων των μεταλλωρύχων οι οποίοι- αντιπροσωπεύοντας ένα πολύ μικρό τμήμα των 2.400 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας-  είχαν συγκεντρωθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η υπόθεση της Eldorado Gold κατάφερε, εν μία νυκτί, να θρυμματίσει το επενδυτικό αφήγημα, εκτοξεύοντας το πολιτικός κόστος για την κυβέρνηση. Επίσης, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τα εγχώρια και διεθνή δημοσιεύματα για το εχθρικό προς τις επενδύσεις κλίμα στην Ελλάδα και η αξιοποίηση του γεγονότος από σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δημιούργησαν έντονες πιέσεις για την εξεύρεση λύσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας χορήγησε τις τρεις απαιτούμενες άδειες για το έργο της Ολυμπιάδας και ενέκρινε μια τεχνική μελέτη, ικανοποιώντας, ουσιαστικά, βασικό μέρος των αιτημάτων του καναδικού ομίλου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εμμένει στην επίλυση του καυτού θέματος που αφορά το έργο στις Σκουριές μέσω της διαιτησίας, η ποία ως αντικείμενο έχει σχεδόν αποκλειστικά την υποχρέωση της εταιρείας να κατασκευάσει μονάδα επεξεργασίας χρυσού, αργύρου και χαλκού στη θέση Μαντέμ Λάκκος, Για την κυβέρνηση, ο πυρήνας του προβλήματος είναι η μέθοδος μεταλλουργίας (flash melting ή ακαριαία τήξη) που θα υιοθετήσει η Eldorado Gold προκειμένου να προχωρήσει στην κατεργασία παραγωγής χρυσού. Υποστηρίζει ότι η εταιρεία θα πρέπει να κατασκευάσει ημιοβιομηχανική μονάδα στην περιοχή και για αυτό δεν δέχεται τις πειραματικές δοκιμές που έχει υλοποιήσει εταιρεία σε πιστοποιημένη μονάδα της Φινλανδίας.

Από τη πλευρά της, μετά τη χορήγηση των αδειών και την επίσημη έναρξη της διαιτησίας, η Eldorado Gold ανακοίνωσε ότι το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων , θεωρώντας ότι η προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο είναι περιττή. Ως εκ τούτου, ερώτημα παραμένει εάν τελικά η εταιρεία θα υπαναχωρήσει έναντι της αρχικής απόφασής της, για αναστολή, από τις 22 Σεπτεμβρίου, του συνόλου της δραστηριότητας της, έχοντας καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της,

Άλλωστε, την περασμένη Δευτέρα η Eldorado Goldδεν έκανε λόγο μόνον για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων στα εν εξελίξει έργα σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, αλλά και στα projects στις Σάππες και το Πέραμα Έβρου, με το πρώτο να βρίσκεται στο στάδιο των ερευνών και το τελευταίο στο στάδιο – εδώ και τρία χρόνια- την έγκρισης των περιβαλλοντολογικών όρων.

Μεγέθη

Το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς η Eldorado Gold εμφάνισε κέρδη 11,2 εκατ. δολάρια, έναντι ζημιάς 329,9 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2016 λόγω των κινεζικών assets. Η παραγωγή χρυσού διαμορφώθηκε σε 63,692 ουγκιές, ενώ τα έσοδα ανήρθαν σε 72,2 εκατ. δολάρια. Στο Στρατώνι η εταιρεία είχε παραγωγή συμπυκνωμάτων 10. 157 τόνων, στην Ολυμπιάδα δαπάνησε 271 εκατ. δολάρια, ενώ στις Σκουριές η συνολική κεφαλαιακή δαπάνη, για το συγκεκριμένο εξάμηνο, ανήρθε σε 18,6 εκατ. δολάρια. Εκεί η εταιρεία σχεδίαζε αρχικά να επενδύσει 17—200 εκατ. δολάρια. Η μετοχή από τη Δευτέρα μέχρι και το κλείσιμο της 14ης Σεπτεμβρίου, αυξήθηκε 12%.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 17/9/2017]