ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ Ή ΜΟΧΛΟΣ ΠΙΕΣΗΣ;

Τα τρία σενάρια για το μέλλον του project

Υπάρχει άραγε πραγματική απειλή της Eldorado Gold για αναστολή των επενδύσεων στη χώρα μας ή πρόκειται για ένα πυροτέχνημα εν είδει μοχλού πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες με τις άδειες προκειμένου να προχωρήσει με τις εργασίες στη Χαλκιδική;

Αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Η αλήθεια είναι πως οι μέτοχοι της Eldorado Gold, που ως επί το πλείστον αποτελούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του πλανήτη, έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις στη διοίκηση για επίλυση των εκκρεμοτήτων της εταιρίας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Μια πίεση που προήλθε και από την κατακόρυφη βουτιά της μετοχής, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ 14 ετών στις αρχές Αυγούστου, με αποτέλεσμα να υπάρχει αιμορραγία εσόδων για την εταιρία και χασούρα για τους ίδιους. Αυτή η δυσαρέσκεια είχε ως αποτέλεσμα και την αντικατάσταση του μέχρι πρότινος CEO του καναδικού ομίλου, Πολ Ράιτ με τον Τζορτζ Μπερνς.

Μέσα στα πλαίσια προάσπισης των επιχειρηματικών συμφερόντων, τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι τα εξής:

1) Να αποφασίσει η Eldorado Gold να φτάσει το θέμα στα άκρα και τελικά να αποχωρήσει από τη χώρα μας. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, από τη στιγμή που έχει επενδύσει 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, πράγμα που θα σήμαινε ότι τα χρήματα αυτά θα κατέληγαν στις καλένδες και σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε τεράστια οικονομική τρυπά και κατάρρευση της μετοχής. Στην περίπτωση αυτή βέβαια, και η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με δικαστικές προσφυγές από την εταιρία, δεδομένου ότι η τελευταία έχει δηλώσει πως θα προβεί σε νόμιμες διαδικασίες διεκδικώντας αποζημιώσεις αν οδηγηθούν στην οριστική ρήξη.

2) Το δεύτερο σενάριο, συναφές με το πρώτο, θα ήταν μια προσπάθεια πώλησης της σύμβασης για την εξόρυξη των μεταλλείων στη Χαλκιδική. Όμως ένα τέτοιο εγχείρημα θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να στεφθεί με αποτυχία, δεδομένου ότι δεν θα βρισκόταν εύκολα αγοραστής λόγω των εμπλοκών που υπάρχουν στο όλο project.

3) Το πιο αισιόδοξο σενάριο θέλει να βρίσκεται τελικά η χρυσή τομή ανάμεσα στους Καναδούς και την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να συνεχιστεί η επένδυση κανονικά που κατά πολλούς συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες. Ειδικά μετά και την έγκριση των δύο αδειών για την Ολυμπιάδα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που ερμηνεύτηκε ως μια κίνηση προσέγγισης της εταιρίας, και μάλιστα η ίδια η Eldorado σε ανακοίνωσή της μίλησε για ένα θετικό βήμα, αν και υπογράμμισε πως περιμένει ενημέρωση για το θέμα της διαιτησίας και πρόκρινε έναν εποικοδομητικό διάλογο σε σχέση με μια δικαστική προσφυγή ή τη διαιτησία.

 

[ΠΗΓΗ: Deal News, 15/9/2017]