ΟΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Τα projects που περνούν… δια πυρός και σιδήρου. η Κασσιόπη, ο Ελληνικός Χρυσός, τα αιολικά της ENEL στην Εύβοια, το Ελληνικό και η Αφάντου, παραδείγματα προς αποφυγήν.

Παραδείγματα προς αποφυγήν αποτελούν περιπτώσεις ξένων επενδυτών που ήρθαν να επενδύσουν φρέσκα κεφάλαια στην Ελλάδα και όμως, δεν τους… αφήνουν. Το αποτέλεσμα είναι να εντείνεται το κλίμα αναξιοπιστίας που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό για την ελληνική πραγματικότητα.

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι εκείνο της αμερικανικής NCH Capital που ταλαιπωρείται από το 2012 στην προσπάθεια υλοποίησης του τουριστικού θέρετρου στην περιοχή Ερημίτης της Κέρκυρας. Ένα project 100 εκ. ευρώ, για το οποίο η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης έγινε μόλις πέρυσι. Πριν από μερικές ημέρες η εταιρία, έχοντας όλα τα απαιτούμενα χαρτιά στα χέρια της, αποφάσισε να βάλει μπροστά τις μηχανές για τις πρώτες χωματουργικές εργασίες, αλλά υπολόγιζε χωρίς… τον ξενοδόχο. Εν προκειμένω χωρίς τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και τον Δήμο Κερκυραίων που έστειλε δημοτικό όχημα για να φράξει τον δρόμο και να μην περάσουν τα σκαπτικά μηχανήματα. Στη Δικαιοσύνη έχει προσφύγει πολλάκις και περιβαλλοντικός σύλλογος που τάσσεται κατά του έργου και μάλιστα μετά την απόρριψη των προσφυγών, κατέφυγε σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προαναγγέλλοντας και νέες προσφυγές.

Στην κατηγορία των ξένων επενδύσεων που έχουν περάσει δια… πυρός και σιδήρου στη χώρα μας είναι και εκείνη της καναδικής Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Από το 2015 με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τα μπρος πίσω της κυβέρνησης ως προς τη στάση της απέναντι στην επένδυση, εναλλάσσονται. Από τον πόλεμο στην ανακωχή και πάλι στον πόλεμο. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί καθώς η Eldorado Gold διαμηνύει πως θα επαναξιολογήσει την επένδυσή της στην Ελλάδα, με τον κίνδυνο οριστικής αποχώρησής της να είναι ορατός, αν δεν αλλάξει το κλίμα.

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Enel υπολόγιζε χωρίς… τον ξενοδόχο για την επένδυση 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στον Καφηρέα, στη Νότια Εύβοια που στη δική της περίπτωση είναι ένας περιβαλλοντικός σύλλογος και τρεις κάτοικοι της Καρύστου. Η επένδυση έμοιαζε να προχωράει κανονικότατα: η υπουργική έγκριση έχει δοθεί, οι δημόσιες υπηρεσίες (25 στον αριθμό!) έχουν εγκρίνει πλήρως τους περιβαλλοντικούς όρους, που χρειάστηκε να αλλάξουν πολλές φορές λόγω των ενστάσεων που εξέφραζε συνεχώς το τοπικό Δασαρχείο, και η ιταλική εταιρία έχει ήδη πληρώσει για την παραλαβή των ανεμογεννητριών που πρόκειται να εγκατασταθούν. Όμως, οι πολέμιοι του έργου προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να μην προχωρήσει, επικαλούμενοι περιβαλλοντικούς λόγους. Και παρά το γεγονός ότι η επένδυση έχει εξασφαλίσει όλες τις περιβαλλοντικές άδειες, το Συμβούλιο της Επικρατείας με προσωρινή διαταγή του αποφάσισε το πάγωμα όλων των εργασιών μέχρι τον ερχό μενο Οκτώβριο, όταν και θα λάβει την οριστική απόφασή του.

Το Ελληνικό

Αντίστοιχα κακά προηγούμενα που… διώχνουν τις επενδύσεις είναι και οι περιπτώσεις του mega project ύψους 7 δισ. ευρώ στο Ελληνικό για τη δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στην Ευρώπη που θα αναβαθμίσει όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Ένα έργο οταθμός, το οποίο έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Lamda Development του ομίλου Λάτση σε κοινοπραξία με κινεζικά και αραβικά συμφέροντα. Αλλά και εκείνη της Αφαντου, όπου αν και ήταν όλα έτοιμα να προχωρήσουν οι διαδικασίες από τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Μάικ Αγγελιάδη, ξαφνικά (!), το υπουργείο Πολιτισμού θυμήθηκε πως υπάρχουν αρχαία σε μεγάλη έκταση του χώρου με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το project. Το τελευταίο διάστημα παρόλα αυτά το Δημόσιο καταβάλλει προσπάθειες για την απεμπλοκή του, ευρισκόμενο σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον επενδυτή. Η λίστα είναι μακριά με ανάλογη αντιμετώπιση επενδύσεων, οι οποίες δεν προχωρούν….

 

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 1/9/2017]