Η ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ

Όπως όλοι θυμόμαστε, την Δευτέρα 4/9 ήταν να εκδικαστεί η υπόθεση για την αγωγή που έκαναν οι «κάτοικοι της περιοχής», δηλαδή τρείς σύλλογοι της Ιερισσού, ένας των Νέων Ρόδων και τρείς ιδιώτες από Ιερισσό, Νέα Ρόδα και Ουρανούπολη… Έχουνε πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ Κοκκινόλακα και την μεταφορά των «επικίνδυνων αποβλήτων»… Μάλιστα είχαν ζητήσει και ασφαλιστικά μέτρα, αλλά –φυσικά– τα έχασαν.

Η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του χώρου απόθεσης Κοκκινόλακα έληγε στις 2/9/2017, οι υπηρεσίες καθυστερούσαν την ανανέωσή της και οι απανταχού antigold είχαν βγει στα κάγκελα να «καταγγείλουν» την παράνομη λειτουργία του υπό κατασκευήν ΧΥΤΕΑ. Mε την αριθ. πρωτ. ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10.ΕΓΚ.6/ 180369/2971/1.9.2017 απόφαση του ΥΠΕΚΑ παρατάθηκε η ισχύς της παραπάνω άδειας εγκατάστασης για έξι μήνες. Αυτό για όσους δεν καταλαβαίνουν –ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν–,  σημαίνει πως η υπηρεσία όχι μόνο δεν έχει διαπιστώσει καμία παράβαση εκ μέρους της εταιρείας που θα οδηγούσε σε ανάκληση ή μη ανανέωση της προσωρινής άδειας, αλλά παράτεινε την ισχύ της για έξι ακόμα μήνες, χρόνος αρκετός για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του ΧΥΤΕΑ.

Είναι ευνόητο πως αν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα στην κατασκευή, η 15μελής επιτροπή ελέγχου της κατασκευής και λειτουργίας του χώρου απόθεσης Κοκκινόλακκα, στην οποία προεδρεύει η προϊσταμένη της ΔΜΕΒΟ του ΥΠΕΝ (που εισηγείται και την έγκριση για τις Διοικητικές Πράξεις) δεν θα ενέκρινε σε καμία περίπτωση παράταση της χρονικής διάρκειας ισχύος της άδειας.

Μόλις έγινε γνωστό αυτό, οι δικηγόροι των «κατοίκων» ζήτησαν και πήραν αναβολή της εκδίκασης. Αυτή ήταν και η λογικότερη κατάληξη, αφού η ανανέωση της άδειας ανατρέπει όλα τα δεδομένα.