Η ΑΝΕΦΙΚΤΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ

Αν κοιτάζεις τη ζωή από ψηλά, είναι ωραία, κυρίως όμως είναι εύκολη. Νομίζετε ότι μπορεί να κλείσει το ταχύτερο η τρίτη αξιολόγηση προκειμένου στις 6 Νοεμβρίου, που συνεδριάζει το Eurogroup, να δώσει το «πράσινο φως». Και μετά; Μετά όλα θα είναι ωραία. Μπαίνουμε στην ανάπτυξη, η κανονικότητα επιστρέφει αλλά τώρα είναι διαφορετική. Είναι δίκαιη επειδή έχουμε «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση.

Αυτή η σκόπιμα υπερβολική αισιοδοξία οδήγησε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να ξεκαθαρίσει πριν από λίγες μέρες στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν θα ανεχθεί καθυστερήσεις. «Θέλω να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την τρίτη αξιολόγηση έως τον Νοέμβριο, προκειμένου να αποφύγουμε να δώσουμε στον οποιοδήποτε δικαιολογίες, είτε εντός είτε εκτός χώρας», δήλωσε.

Το κακό είναι ότι έως τις 6 Νοεμβρίου απομένουν 30 εργάσιμες μέρες και 14 αργίες, δηλαδή η εθνική εορτή (28 Οκτωβρίου) και τ’ άλλα Σαββατοκύριακα. Για κάποιους θα είναι εφιαλτικές αυτές οι μέρες, αν υλοποιηθούν οι εντολές του πρωθυπουργού.

Ο κρατικός μηχανισμός, τα κυβερνητικά επιτελεία στα υπουργεία καλούνται να δρομολογήσουν σε χρόνο ρεκόρ σημαντικές τομές ώστε να προλάβουν να ψηφίσουν σχετικές διατάξεις ή να εκδώσουν προεδρικά διατάγματα

Ο χώρος που διατίθεται στη στήλη δεν επαρκεί για την παράθεση όλων των προαπαιτούμενων που η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει έως το καλοκαίρι του 2017.

Ας περιοριστούμε σε μικρό δείγμα των δεσμεύσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν:

  • Επανυπολογισμός (εννοούν μείωση) του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υπεβλήθησαν από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου 4387/2016.
  • Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών και του επαγγέλματος των μηχανικών δημοσίων έργων.
  • Μέτρα για την κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην άσκηση επαγγελμάτων
  • Προκήρυξη απεργίας: Μόνον εφόσον γίνεται με ψήφιση από το 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων.
  • Τα δομικά μέτρα για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον τομέα λιγνίτη θα οριστικοποιηθούν με την επίσημη κατάθεση της συμφωνηθείσας δεσμευτικής προσφοράς.
  • Κλειστά επαγγέλματα: Άρση των περιορισμών για τα εναπομείναντα κλειστά επαγγέλματα, έως τον Δεκέμβριο του 2017.
  • Αύξηση των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και της αναλογίας μαθητών ανά αίθουσα και μαθητών ανά δάσκαλο, με βάση τις βέλτιστες πολιτικές του ΟΟΣΑ.
  • Αγορές προϊόντων – επιχειρηματικό περιβάλλον: Νέα νομοθεσία για τα λατομεία, μεταλλεία και ορυχεία. 372 τεχνικές προδιαγραφές σε υλικά οικοδομών.
  • Χρήσεις γης: Υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος για την εναρμόνιση της παλαιότερης νομοθεσίας με τον νόμο 4269/2014.

Αυτά είναι μερικά από τα προαπαιτούμενα που υποτίθεται θα ολοκληρωθούν τις επόμενες έξι εβδομάδες. Πότε υιοθετήθηκαν οι δεσμεύσεις αυτές; Το καλοκαίρι του 2015. Επανεξετάστηκαν και επιβεβαιώθηκαν τον Ιούνιο του 2016. Τότε που ήδη έπρεπε να είχαν δοθεί οι «αυστηρές οδηγίες» για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις.

Με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπήρχε διάθεση άσκησης πραγματικής διοίκησης, χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη, 23/9/2017]