ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΡΙΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Μερικοί δεν επιθυμούν επενδύσεις στην Ελλάδα»

Το προφίλ του GRinvest, που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να φιλοτεχνήσει στη ΔΕΘ, ξηλώνουν οι ξένοι επενδυτές. Πριν καν… στεγνώσει το μελάνι της απόφασης των Καναδών της Eldorado Gold να αναστείλουν τις δραστηριότητες στις Σκουριές, γεγονός που απεφεύχθη την τελευταία στιγμή κατόπιν υπαναχώρησης της κυβέρνησης, σειρά παίρνουν οι Καταριανοί. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο επενδυτικός όμιλος του Κατάρ, AI Rayyan, το κράτος αίρει το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στην Ελλάδα (Οξυά, Ζάκυνθος και Κέρκυρα όπου φέρεται να κατέχει το ξενοδοχείο «Miramare»), χαρακτηρίζοντας τη χώρα αρνητική σε επενδύσεις.

«Το 2010 δόθηκε προτεραιότητα από το κράτος του Κατάρ στις επενδύσεις στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτόν και η AI Rayyan, ως όχημα επενδυτικό, έχει συσταθεί στην Ελλάδα και όχι σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η ανάπτυξη ήταν προ γραμματισμένη να ξεκινήσει από εδώ και να εξαπλωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη. Αυτό, για τους γνωστούς λόγους σε όλους μας, δεν ευδοκιμεί και συνεχώς σκοντάφτει σε εμπόδια», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Το κράτος του Κατάρ, όπως και κάθε κράτος, κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα, αλλά στην περίπτωση των επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, πόσω μάλλον δυσφήμηση, παρά μόνο στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις του κράτους του Κατάρ απασχολούν επαγγελματικά χιλιάδες κόσμο. Μερικοί δεν επιθυμούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα γενικότερα. Αλλά και ειδικότερα, μιλώντας για τη Ζάκυνθο, διάφοροι παράγοντες δήλωναν σε αρκετές περιστάσεις ότι δεν θέλουν επενδυτές, επιθυμούν να αναπτύξουν οι ίδιοι την περιοχή».

Τόσο το project στη Ζάκυνθο (αφορά σε μία έκταση περίπου 14.000 στρεμμάτων) όσο και το παλαιότερο στην Οξυά έχουν κολλήσει εδώ και αρκετά χρόνια, με συνέπεια οι Καταριανοί να καταγγέλλουν ότι είχαν περισσότερες συναντήσεις με δικηγόρους παρά με μηχανικούς. «Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις. Η κατάληξη είναι να γίνονται συναντήσεις μόνο με νομικούς συμβούλους και δικηγορικές εταιρίες», σημειώνουν και καταλήγουν. «Η εταιρία θα συνεχίσει να πληρώνει τους φόρους της, τον ΕΝΦΙΑ και τις υποχρεώσεις της στο ελληνικό κράτος, δίχως, όμως, να υλοποιηθούν τα πρωταρχικά της σχέδια για ανάπτυξη».

 

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, της Αγγελικής Βελεσιώτη, 23/09/2017]