ΤΟ 50% ΑΓΓΙΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!

«ΘΕΡΙΖΕΙ» η ανεργία στη βόρεια Ελλάδα και πλήττει κυρίως τους νέους. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη που έγινε χθες, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή προέδρων και εκπροσώπων εργατικών κέντρων, εν όψει της διοργάνωσης συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο, με αφορμή τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η αξιοπρέπειά μας έχει θίγει και πρέπει να την ανακτήσουμε. Αγωνιζόμαστε εναντίον της φτώχειας και της εξαθλίωσης» δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «αγνοεί συστηματικά τη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα, ενώ έχει πάμπολλες συναντήσεις με τους εργοδότες».

Έθεσε, επίσης, το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα θα σημάνει την επέκτασή τους στον τομέα του νερού.

Στα προβλήματα των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη και στις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Τόνισε ότι το μέλλον της ΕΛΒΟ είναι αβέβαιο και αναφέρθηκε στα ζητήματα της ΕΒΖ, της παραχώρησης του ΟΑΘ, του Χαλυβουργείου και στην υψηλή ανεργία που πλήττει Μακεδονία και Θράκη.

Ειδικά για το πρόβλημα της ανεργίας εκπρόσωποι εργατικών κέντρων ανέφεραν ότι στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό ανέργων φτάνει το 30%, στη Φλώρινα το 42% (στους νέους 75%), στην Πιερία το 50%, στην Καβάλα το 30% (στους νέους το 60%), στις Σέρρες το 32%-33%, στη Χαλκιδική το 14%-19%, λόγω τουρισμού το καλοκαίρι, στην Ξάνθη το 45%, στη Δράμα το 40%, στην Καστοριά το 50%, στην Έδεσσα το 32%, στα Γιαννιτσά το 36%, στον Έβρο το 22% και στην Ημαθία το 35%. Οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων μίλησαν για κλείσιμο επιχειρήσεων και για το φαινόμενο της μετανάστευσης, που είναι ιδιαίτερα έντονο στον νομό Δράμας, αλλά και στην Ξάνθη, απ’ όπου πολλοί οικοδόμοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο Κατάρ.

 

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 6/9/2917]