ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ «ΝΕΑ»…

Τελευταίο φύλλο για την εφημερίδα “Τα Νέα” σήμερα Πέμπτη 10/8. Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ αναμένεται να υπογράψουν σήμερα τις απολύσεις τους, για να ξεκινήσει η νέα εποχή υπό την νέα διοίκηση Μαρινάκη. Στο τελευταίο ιστορικό φύλλο έμελλε να περιλαμβάνεται και άρθρο του Γιώργου Φιντικάκη για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και την διαμορφούμενη κατάσταση μετά την ανακοίνωση της αναβολής των εγκαινίων του εργοστασίου Ολυμπιάδας. Το αναπαράγουμε και για το ενδιαφέρον που παρουσιάζει αλλά και «τιμής ένεκεν» για την καλή εφημερίδα.

Το άρθρο έχει τίτλο «Ο χρυσός δεν τους έχει φέρει πιο κοντά»

Στα άκρα οδηγείται για μία ακόμα φορά η κατάσταση με την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική εξαιτίας των αλλεπάλληλων εμποδίων που θέτει η κυβέρνηση. Η καναδική εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει τα εγκαίνια στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας που είχαν προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι την έκδοση της σχετικής άδειας. Σύμφωνα με κύκλους της Eldorado, η χορήγηση της άδειας καθυστερεί αναίτια και σκοντάφτει σε συνεχή προσκόμματα που δεν οφείλονται σε νομικούς ή τεχνικούς λόγους καθώς τα σχετικά έγγραφα έχουν υποβληθεί εδώ και πολλούς μήνες.

Η απόφαση αναστολής των εγκαινίων τροφοδότησε φήμες για αποχώρηση της εταιρείας από την Ελλάδα, οι οποίες όμως διαψεύδονταν από πηγές της Eldorado. Η τελική απόφαση, λένε οι ίδιες πηγές, θα ληφθεί από τους μετόχους της εταιρείας, που όμως κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι από τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης.

«Εγκαίνια ωστόσο δίχως να έχουμε εξασφαλίσει άδεια δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα», λένε στα ΝΕΑ πηγές της εταιρείας, πολλώ δε μάλλον όταν ο στόχος ήταν η παραγωγή στην Ολυμπιάδα να ξεκινήσει εντός του έτους, χρονοδιάγραμμα που θεωρείται πλέον εξαιρετικά αμφίβολο. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου η μητρική Eldorado Gold αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη της επένδυσης σε Ολυμπιάδα και Σκουριές.

Η χθεσινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της άκαρπης συνάντησης του αφεντικού της Eldorado με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ε. Σταθάκη την περασμένη Πέμπτη, και της απόφασης της κυβέρνησης από τον Ιούνιο να οδηγήσει το θέμα στη διαιτησία θέτοντας νέα προσκόμματα στην επένδυση.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ. Στους κόλπους των εργαζομένων επικρατεί αναβρασμός. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παίζει με τη δουλειά τους ενώ το σωματείο εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας προειδοποίησε χθες με νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Την ίδια ώρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κλίμα ότι το κόμμα βρίσκεται ένα βήμα πριν να κερδίσει τον πόλεμο με την Eldorado Gold και να διώξει την πολυεθνική από την Ελλάδα, ακυρώνοντας οριστικά μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. «Κάποιοι παίζουν κορόνα γράμματα 2.400 εργαζόμενους, ελπίζουμε να μη δημιουργήσουν 2.400 νέους ανέργους που θα έχουν τη δική τους σφραγίδα και υπογραφή» αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του σωματείου.

Την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς είχε συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη για τα θέματα αδειοδότησης των επενδύσεων. Σε εκείνη τη συνάντηση ο υπουργός είχε υποστηρίξει ότι οι άδειες για το έργο της Ολυμπιάδας βαίνουν προς ολοκλήρωση, ωστόσο η εταιρεία από την πλευρά της επιμένει ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση. Ούτε για την έκδοση των αδειών που έχει αιτηθεί ούτε και για τις ενέργειες προσφυγής του Ελληνικού Δημοσίου στη διαιτησία κατά της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, που όπως έχει ήδη ανακοινώσει το ΥΠΕΝ θα ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο.

«Το θέμα με την αδειοδότηση της Ολυμπιάδας θα έπρεπε να είχε λήξει από τον Ιανουάριο του 2017, όταν σε συνάντησή μας στο ΥΠΕΝ μάς είχαν διαβεβαιώσει ότι θα ολοκληρωνόταν εντός του τότε μήνα», υποστηρίζει το σωματείο, επισημαίνοντας ότι τους μήνες που ακολούθησαν το υπουργείο συνέχιζε να τους διαβεβαιώνει ότι το ζήτημα θα λήξει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ. Η αλήθεια είναι ότι η ακύρωση της επένδυσης στη Χαλκιδική ήταν και παραμένει μια από τις κόκκινες σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ. Έως και τις αρχές του 2015 είχε κάνει αντιπολιτευτική του σημαία την ακύρωση της επένδυσης στις Σκουριές, ως κυβέρνηση ωστόσο τήρησε επαμφοτερίζουσα στάση, άλλοτε δίνοντας κάποιες επιμέρους άδειες και άλλοτε μπλοκάροντας συνολικά το έργο. Την ίδια στιγμή που δήλωνε προς τα ακροατήρια του εξωτερικού υπέρ των επενδύσεων, όταν απευθυνόταν στο εσωτερικό ακροατήριο, χαρακτήριζε την επένδυση βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον. Τον λόγο τώρα θα αναλάβει η διαιτησία.

Η Eldorado έχει μέχρι σήμερα καταβάλει 2,2 δισ. δολάρια για να αγοράσει το 2011 την European Goldfields, την εταιρεία που είχε λάβει άδεια για την εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων στην περιοχή της Χαλκιδικής, ενώ από το 2012 έως σήμερα έχει καταβάλει επιπλέον 850 εκατ. ευρώ σε κατασκευαστικά έργα.

Τα έργα στην Ολυμπιάδα βρίσκονται στον αέρα παρότι όλα τα απαιτούμενα έγγραφα έχουν υποβληθεί εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες ενώ για τις Σκουριές έχουν παγώσει από τον Νοέμβριο του 2016. Εφόσον η διαδικασία της διαιτησίας ξεκινήσει εντός του Αυγούστου, αυτό σημαίνει ότι θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και επομένως δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του χρόνου. Συνακόλουθα και η παραγωγή μετατίθεται για το 2020 αντί το 2019 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.