ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΡΟΣΥΝΗ

ΟΣΟ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξαντλείται στην επαναστατική γυμναστική παίζοντας επικίνδυνα με το εθνικό μας σύμβολο, η ηγεσία ενός άλλου υπουργείου ιδρώνει τη φανέλα της παίζοντας με τον πήχη στον τομέα των επενδύσεων. Για την ακρίβεια, τον έχει κατεβάσει τόσο χαμηλά, που σε λίγο θα αναπολούμε τους Σύρους επενδυτές του Δ. Μάρδα. Η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη να ξεκινήσει η διαδικασία διαιτησίας για την επένδυση στις Σκουριές ουσιαστικά παγώνει για μία ακόμα φορά το έργο. Αν δεν δοθεί η άδεια, η λειτουργία του εργοστασίου δύσκολα θα συνεχιστεί, καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον 1.200 εργαζομένων. Από την εποχή Λαφαζάνη μέχρι σήμερα, οι Σκουριές πρέπει να είναι τελικά το μοναδικό θέμα στο οποίο έχει δείξει τόση συνέπεια o ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως γιατί παραμένει μια καλή ευκαιρία για προπέτασμα αριστεροφροσύνης απέναντι στα μνημόνια που υπογράφουν.

ΜΗΝ ξεχνάμε, άλλωστε, πως για μια μερίδα στελεχών της κυβέρνησης ξένη επένδυση ισοδυναμεί με εθνική υποδούλωση. Με ένα τόσο επικίνδυνα απλοϊκό σκεπτικό, η επένδυση των Καναδών στις Σκουριές φαντάζει ως η σημαία του κατακτητή που πρέπει να υποσταλεί. Έτσι, δημιουργούν από ένα πρόβλημα σε κάθε λύση που υπάρχει, βάζοντας τρικλοποδιά σε μια εταιρία που μέχρι σήμερα έχει επενδύσει στα Μεταλλεία Χαλκιδικής 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ για να συνεχιστούν τα έργα σε Σκουριές και Ολυμπιάδα θα διαθέσει επιπλέον 1,8 δισ. δολάρια. Αν της το επιτρέψουν δηλαδή.

ΑΝ ΚΑΤΙ έχουμε καταλάβει μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα είναι πως ΣΥΡΙΖΑ και επενδύσεις είναι ασύμβατες έννοιες. Το είδαμε στην επένδυση του Ελληνικού, το βλέπουμε στο σύνολο των μεγάλων επενδύσεων που τελούν υπό καθεστώς fast track. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, έως σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά 13 έργα, όμως μόνο για δέκα από αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 2,65 δια ευρώ, προχωρούν οι διαδικασίες. Πριν από δύο ημέρες, μάλιστα, προτάθηκαν άλλες 4 επενδύσεις, αλλά εγκρίθηκε μόνο η μία, ενώ υπάρχουν ακόμα 4 επενδύσεις που βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ πως ο εξ Αμερικής προερχόμενος οικονομολόγος δεν θα νιώθει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τον μέχρι στιγμής απολογισμό. Ίσως γιατί δεν είχε υπολογίσει, όπως και δυο τρία ακόμα μετρημένα στα δάχτυλα κυβερνητικά στελέχη, τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ που απεχθάνεται την ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε έχει ελληνικό είτε ξένο ονοματεπώνυμο. Σε αυτά τα θέματα, αν μη τι άλλο, οι αντάρτες της κυβέρνησης δεν κάνουν διακρίσεις λόγω εθνικότητας. Τους σαμποτάρουν όλους με αξιοκατάκριτη ισότητα.

 

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, της Δέσποινας Κονταράκη, 08/08/2017]