ΠΑΓΩΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Ανεβαίνει το Θερμόμετρο στην Ελληνικός Χρυσός, μετά και την τελευταία συνάντηση της ηγεσίας της μητρικής της Eldorado Gold με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, καθώς και με άλλα υπουργικά στελέχη, με θέμα τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση της επένδυσης της στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από σήμερα, έχουν παγώσει όλες οι προσλήψεις της εταιρείας στην περιοχή, οι οποίες υπολογίζονταν σε 200 εφόσον προ χωρούσαν και υλοποιούνταν κανονικά οι εργασίες στην Ολυμπιάδα και μέρος αυτών στις Σκουριές.

Επαφές στην Αθήνα

Στο πλαίσιο αυτό στην Αθήνα έχουν κατέβει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της εταιρείας προκειμένου να έχουν συναντήσεις τόσο με τη διοίκηση της εταιρείας για ενημέρωση σχετικά με την πορεία της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός όσο και με την κυβέρνηση, εφόσον το τελευταίο καταστεί εφικτό. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι εργαζόμενοι ανησυχούν και δεν είναι διατεθειμένοι να ζήσουν σε επανάληψη τον Αύγουστο 2015. όταν εξαιτίας της απόφασης του τότε υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες των έργων της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, η μητρική εταιρεία είχε αποφασίσει στις 24/8/2015 την αναστολή των εργασιών της, θέτοντας σε διαθεσιμότητα την πλειονότητα των εργαζομένων.

Ποιο είναι το σημείο τριβής

Στην παρούσα φάση σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και Eldorado Gold είναι οι καθυστερήσεις της επίδοσης του αιτήματος και του περιεχόμενου της διαιτησίας στην οποία προσέφυγε ο υπουργός Γ. Σταθάκης για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου προς επίλυση των διαφορών που υπάρχουν διαχρονικά με την Ελληνικός Χρυσός, αν και το αίτημα έχει κατατεθεί από τις αρχές Ιουνίου.

Επίσης την έντονη αντίδραση των Καναδών έχουν προκαλέσει και οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις επίδοσης αδειών ρουτίνας, όπως λέει η εταιρεία, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις, που αφορούν το έργο της Ολυμπιάδας, αλλά και τις Σκουριές και δεν έχουν σχέση με το flash smelting, που οδηγούν στην καθυστέρηση της εμπορικής αξιοποίησης του κοιτάσματος και κατά συνέπεια σε αρνητικές αποτιμήσεις από την πλευρά των αναλυτών για την εισηγμένη σε χρηματιστήρια του εξωτερικού (Τορόντο, Νέα Υόρκη) εταιρεία. Όλα αυτά αποτιμώνται σε απώλειες που ξεπερνούν τα 2 δισ. δολ. και φτάνουν τα 5 δισ. δολ.

Να θυμίσουμε ότι το ΣτΕ τον Ιανουάριο 2016 είχε ακυρώσει την απόφαση Σκουρλέτη για άρση των τεχνικών αδειών στα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Γεγονός που συνετέλεσε στην εκ νέου έναρξη των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός και στην εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων για το άνοιγμα του ανακαινισμένου εργοστασίου της Ολυμπιάδας και την αξιοποίηση του πολυμεταλλικού (χρυσός, άργυρος, μόλυβδος, ψευδάργυρος) κοιτάσματος στην περιοχή. Αυτό που ακόμα εκκρεμεί από το ΣτΕ είναι η απόφαση σχετικά με το flash smelting. Μάλιστα, τότε από κύκλους εκατέρωθεν είχε τονιστεί πως το θέμα πλέον έχει τελειώσει από δικαστικής πλευράς και ότι η συνέχιση του έργου της Ελληικός Χρυσός ήταν πλέον ζήτημα καλής συνεργασίας και παραγωγικού διαλόγου με την ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Να σημειωθεί πως το κοίτασμα της Ολυμπιάδας έχει επιβεβαιωμένες 11,5 εκατ. ουγκιές καθαρού χρυσού, με χρονικό ορίζοντα αξιοποίησης του τα 25 χρόνια.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 07/08/2017]