ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ELDORADO GOLD

Στην ατζέντα της νέας διοίκησης της Eldorado Gold περιλαμβάνεται η εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος της Ολυμπιάδας και η απεμπλοκή του έργου στις Σκουριές. Τι δηλώνει ο νέος CEO Τζορτζ Μπερνς

Στις εξελίξεις στην επένδυση της Eldorado Gold στην Ελλάδα μέσω της Ελληνικός Χρυσός και στην εξαγορά της καναδικής Integra επικεντρώθηκε ο νέος CEO της καναδικής πολυεθνικής, Τζορτζ Μπερνς, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας. Στις άμεσες προτεραιότητες στην ατζέντα της νέας διοίκησης περιλαμβάνεται η εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος της Ολυμπιάδας, που τοποθετείται τώρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και η απεμπλοκή του σημαντικού έργου στις Σκουριές, που έχει μπει στη φάση της διαιτησίας έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στις αρχές Ιουνίου.

Όπως τονίζεται στο οικονομικό δελτίο, n εταιρεία δεν έχει λάβει ακόμη την ειδοποίηση της διαιτησίας από την πλευρά της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τόσο η καθυστέρηση αυτή, όσο και το γεγονός ότι η υπόθεση της διαιτησίας όταν ξεκινήσει απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί, οδηγούν σε συνεχή αξιολόγηση των κεφαλαιουχικών δαπανών της στην περιοχή, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τις θέσεις εργασίας και την πορεία του επενδυτικού έργου, το οποίο φαίνεται πως έχει μπει σε φάση επιχειρηματικής ομηρίας , όπως ισχυρίζονται οι άνθρωποι του χώρου. Παράλληλα εκκρεμούν και δύο άδειες για το έργο στην Ολυμπιάδα, που αφορούν το παρασκευαστήριο και τη λειτουργία του πλυντηρίου. Όπως τονίζεται, τα στοιχεία που απαιτούνται έχουν κατατεθεί εδώ και δυο μήνες στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και αναμένεται η απόφασή τους. Το εργοστάσιο στην Ολυμπιάδα για την αξιοποίηση του κοιτάσματος στην περιοχή έπειτα από 23 χρόνια αδράνειας έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μπερνς, το έργο στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται, αν και τώρα η εμπορική παραγωγή της εξόρυξης μολύβδου, αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη 2017. Στο β’ τρίμηνο επενδύθηκαν στην περιοχή 27,1 εκατ. δολάρια. Αναφορικά με τις Σκουριές, ο κ. Μπερνς τόνισε πως η δραστηριότητα της εταιρείας εξελίσσεται καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση αυτού του βασικού έργου. Το β’ τρίμηνο στην περιοχή δαπανήθηκαν κεφάλαια ύψους 18,6 εκατ. δολ. και μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται οι δαπάνες να φτάσουν τα 80- 90 εκατ. δολ., έναντι αρχικών προβλέψεων 170 -200 εκατ. δολ. Εκτός από την Ολυμπιάδα και τις Σκουριές, η εταιρεία έχει αυξήσει τις δαπάνες της για την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων στο Στρατώνι στα 3,8 εκατ. δολ., διαδικασία που θεωρείται σημαντική νια την πορεία του εξορυκτικού έργου στην περιοχή και την εξασφάλιση 350 θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά τις επιδόσεις της Eldorado Gold το α’ εξάμηνο του 2017, όπως τονίζεται στο οικονομικό δελτίο, τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 194,6 εκατ. δολ., από 335,7 εκατ. δολ., εκ των οποίων τα έσοδα από χρυσό ανήλθαν στα 162,7 εκατ. δολ., έναντι 322,6 εκατ. δολ. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 16,7 εκατ. δολ., έναντι 11 εκατ. δολ. Η ρευστότητα της εταιρείας ανέρχεται στα 752 εκατ. δολ. μετρητά και στα 250 εκατ. δολ. σε γραμμές πίστωσης.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 01/08/2017]