FINANCIAL TIMES: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ

Μετά τις μεταρρυθμίσεις ήρθε και η αντίδραση… Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τις ριζοσπαστικές πολιτικές του στην προσπάθεια να αποκαταστήσει την κομματική του βάση. Βάζει στο στόχαστρο δικηγόρους, γιατρούς και διεθνείς επενδυτές στον απόηχο της διάσωσης της χώρας από τη διεθνή κοινότητα. Αφού απέσπασε τους επαίνους από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα επιθυμεί να ανακτήσει τα αριστερά της διαπιστευτήρια.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ελλάδας μπορεί να επικεντρώνεται στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με αντάλλαγμα την τρίτη δόση του μνημονίου, ύψους 86 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση έχει επίσης επανεμφανίσει κάποιες από τις ριζοσπαστικές πολιτικές της σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους βασικούς υποστηρικτές της, οι οποίοι φοβούνται ότι το αριστερό κόμμα έχει «μαλακώσει» υπό πίεση των ελεγκτικών μηχανισμούς των μνημονίων.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, στοχεύουν στους… «παραδοσιακούς» εχθρούς του κόμματος: δικηγόρους και γιατρούς με υψηλό εισόδημα, ακαδημαϊκούς με διεθνή παιδεία και ιδιώτες επενδυτές από το εξωτερικό.

Η φορολογική αφαίμαξη στους ελεύθερους επαγγελματίες εντείνεται, μία νέα νομοθεσία για τα πανεπιστήμια επαναφέρει αναχρονιστικές ρυθμίσεις ενάντια στην ενίσχυση των ακαδημαϊκών προτύπων και οι αρχές καθυστερούν περαιτέρω το έργο εξόρυξης χρυσού ύψους 1,5 δισ. Ευρώ από την Eldorado Gold του Καναδά, τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της χώρας.

Εν τω μεταξύ, οι αυτοχαρακτηριζόμενοι ως αναρχικοί με δεσμούς με την άκρα αριστερά της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν επιθέσεις σε επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια, σπάζοντας παράθυρα και ρίχνοντας μπογιές, σε ένα σκηνικό που θύμιζε διαδηλώσεις στις αρχές της ελληνικής κρίσης. Η αστυνομία έκανε λίγες συλλήψεις και μέχρι στιγμής δεν έχει αποσταλεί κάποια υπόθεση σε δικαστήριο.

Ο Νίκος Βούτσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, τήρησε αποστάσεις από ένα περιστατικό τον περασμένο μήνα, κατά την οποία τα μέλη της ομάδας αναρχικών «Ρουβίκωνας» εισήλθαν στην κεντρική αυλή του κοινοβουλίου ζητώντας την απελευθέρωση ενός καταδικασθέντος τρομοκράτη. «Όπου δεν εμπλέκεται η βία [εναντίον προσώπων], τέτοια γεγονότα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανοχή», δήλωσε ο κ. Βούτσης.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να ανακτήσει τα αριστερά της διαπιστευτήρια μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, και τους επαίνους από τους πιστωτές της, την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εξασφαλίζοντας την εκταμίευση της απαραίτητης δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.

Σε μια κίνηση που υπογράμμισε την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας, η Αθήνα επέστρεψε στην αγορά χρεωστικών τίτλων τον Ιούλιο για πρώτη φορά σε τρία χρόνια με έκδοση ομολόγων ύψους €3 δισ. Η οικονομία πρόκειται να εμφανίσει ανάκαμψη φέτος κατά 1,5%, με τις καλύτερες επιδόσεις από το 2007.

Στο πλαίσιο των όρων του μνημονίου, η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης να εφαρμόσει δραστική μείωση του κατώτατου ορίου του φόρου εισοδήματος το επόμενο έτος και να προβεί σε πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες έχουν συρρικνωθεί κατά 50% κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτές οι κινήσεις βοήθησαν στην ενίσχυση της αντιπολίτευσης. Στις δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατέχει διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ να υπενθυμίζει στην εκλογική της βάση ότι εξακολουθεί να έχει μια ριζοσπαστική ακτιβιστική ατζέντα, ότι δεν έχει “μαλθακός” υπό πίεση των πιστωτών», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολιτικός σχολιαστής Καθηγητής Άρης Χατζής.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αν και καταστροφικά, φαίνεται να έχουν επιλεγεί με στόχο την αποφυγή ισχυρών αρνητικών αντιδράσεων από τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επιβλέπουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε ο κ. Χατζής. «Είναι όλα σε τομείς που δεν είναι ακριβώς οι προτεραιότητες για τους πιστωτές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.»

Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε νέους κανονισμούς στους Έλληνες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι είναι φοροδιαφεύγουν επί σειρά ετών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η προκαταβολή ολόκληρου του φόρου εισοδήματος και η σημαντική αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, τα μέτρα ήταν αναδρομικά από το 2015 με μια κίνηση που θα έκανε τους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους επιχειρηματικούς συμβούλους που εισπράττουν περισσότερα από 75.000 ευρώ ετησίως να πληρώνουν περισσότερο από το 70% του ετήσιου εισοδήματός τους σε φόρους και κοινωνική ασφάλιση. Ορισμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών αμφιβάλλουν για το αν τέτοιες υψηλές εισφορές, που θεωρούνται από πολλούς ως τιμωρία για χαλαρότητα που έδειξαν προηγούμενες κυβερνήσεις, μπορούν να διατηρηθούν.

«Η αγορά νομικών υπηρεσιών έχει συρρικνωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της ύφεσης και το ίδιο έχει συμβεί και στις συντάξεις των δικηγόρων», δήλωσε ο Ευάγγελος Καλαφάτης, δικηγόρος με ειδίκευση στα φορολογικά. «Εάν οι νέοι αυτοί φόροι δεν εξορθολογιστούν, η εργασία ως νομικός δεν θα είναι πλέον ελκυστική για πολλούς από τους παλιότερους δικηγόρους.»

Οι Έλληνες ακαδημαϊκοί λένε ότι είναι απογοητευμένοι από ένα νέο νόμο που αντιστρέφει τη μεταρρύθμιση του πανεπιστημιακού συστήματος το 2011, η οποία είχε περάσει με μια συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι φοιτητές θα μπορούν και πάλι να αναβάλουν επ’ αόριστο συνεδριάσεις τις τελικές εξετάσεις και θα έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της διοίκησης των πανεπιστημίων.

Ο νόμος παρέχει επίσης κίνητρα για τους καθηγητές να αναλώνουν ολόκληρη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους σε ένα τοπικό ίδρυμα, απαγορεύει τα μεταπτυχιακά μαθήματα με δίδακτρα που διδάσκονται στα αγγλικά, τα οποία θα προσελκύουν αλλοδαπούς φοιτητές, και τέλος αποκαθιστά το πανεπιστημιακό “άσυλο” που εμποδίζει την αστυνομία να εισέλθει σε μια πανεπιστημιούπολη.

«Είναι τεράστια οπισθοδρόμηση», δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Επίτροπος της ΕΕ που προώθησε το νόμο του 2011 ως υπουργός Παιδείας. «Εκσυγχρονίσαμε την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την καταστήσαμε διεθνή. Τώρα τα πανεπιστήμια θα είναι και πάλι ένα πεδίο μάχης για την εγχώρια πολιτική και όσοι μπορούν, θα πάνε στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ».

Η εταιρεία Eldorado Gold, που αντιμετωπίζει την απειλή μιας μακροχρόνιας διαδικασίας διαιτησίας με την κυβέρνηση για την άδεια να ολοκληρώσει μια μονάδα εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, στη βόρεια Ελλάδα, προειδοποιεί ότι κινδυνεύουν 1.200 θέσεις εργασίας σε μια περιοχή με υψηλή ανεργία. Η παραγωγή στις Σκουριές είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει φέτος, αλλά τώρα έχει πάει πίσω μέχρι το 2020.

«Το βασικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι ότι τα οφέλη από αυτές τις επενδύσεις θα πρέπει να είχαν ήδη αποκομιστεί», δήλωσε ο George Burns, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold.

Οι περιπέτειες της Eldorado στην Ελλάδα συχνά αναφέρονται ως αντικίνητρο για τους υποψήφιους επενδυτές που ανησυχούν για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και για το μπερδεμένο νομικό σύστημα της χώρας. Ενώ οι «νομοθέτες» του ΣΥΡΙΖΑ από τις Σκουριές ισχυρίζονται ότι η εξόρυξη χρυσού θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική ζημιά, οι προτάσεις της εταιρείας για το έργο έχουν δικαιωθεί σε 18 υποθέσεις προσφυγής που εξετάστηκαν από τους ειδικούς δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, (ΣτΕ), το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.ft.com, © Financial Times Limited 2017]