ΚΡΙΣΙΜΟΣ Ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

Περισσότερες από μία άδειες για την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη και όχι μόνο πώληση λιγνιτικών μονάδων περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συζητάει αυτή την περίοδο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους δανειστές.

Με αυτή την «ντρίμπλα» επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να πείσει ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει για την πώληση λιγνιτικών μονάδων θα γίνουν δεκτές από την Κομισιόν. Ως γνωστόν, προβλέπουν την πώληση των μονάδων σε Αμύνταιο και Μελίτη, με τις πρώτες να θεωρούνται απαρχαιωμένες και μη ελκυστικές για τους επενδυτές, αφού θα χρειαστούν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ώστε να καλύψουν τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Ε.Ε.

Επιφυλάξεις

Όλα θα κριθούν από το λεγόμενο market test που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, όπου η αγορά θα κληθεί να απαντήσει στο αν το πακέτο πώλησης λιγνιτικών μονάδων μπορεί να πωληθεί.

Από την πρώτη στιγμή εκφράζονται επιφυλάξεις, ειδικά σε μια περίοδο που σε ολόκληρη την Ε.Ε. εφαρμόζεται στρατηγική περιορισμού των επενδύσεων στον λιγνίτη. Στο ΥΠΕΝ επιμένουν ότι δεν εξετάζεται η πώληση μονάδων της Μεγαλόπολης ως εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι θα μείνουν στο ράφι οι παμπάλαιες μονάδες του Αμύνταιου. Προσθέτουν ότι το σχέδιο που συ ζητούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως ο επενδυτής μπορεί να αγοράσει, π.χ., τις δύο μονάδες του Αμύνταιου, συνολικής ισχύος 546 MW, να τις κατεδαφίσει και να φτιάξει μια νέα μεγαλύτερη μονάδα, πιο αποδοτική, που θα καλύπτει και τις κοινοτικές απαιτήσεις για το περιβάλλον.

 

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 29/08/2017]