ΑΝΑΚΟΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

«Κάποιοι παίζουν κορώνα γράμματα 2.400 εργαζόμενους. Ελπίζουμε να μην δημιουργήσουν 2.400 νέους ανέργους που θα έχουν την δική τους σφραγίδα και υπογραφή»

Μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ και της Eldorado Gold, σχετικά με την εξέλιξη του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας, γινόμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές.

Βλέπουμε για άλλη μια φορά να απειλείται το εργασιακό μας μέλλον εξαιτίας αδειοδοτήσεων που μένουν στα συρτάρια. Αυτήν την φορά του εργοστασίου και των συνοδών εγκαταστάσεων του υποέργου Ολυμπιάδας καθώς και της τροποποίησης μελέτης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του υποέργου Σκουριών, αδειοδοτήσεις οι οποίες αν δεν ολοκληρωθούν δεν έχουμε πλέον αντικείμενο εργασίας.

Όπως μας ενημερώνει με Δ.Τ. το ΥΠΕΝ «ολοκληρώνονται οι εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το υποέργο Ολυμπιάδας». Εμείς από την πλευρά μας, γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να έχει λήξει από τον Ιανουάριο του 2017, όταν σε συνάντηση μας στο ΥΠΕΝ μας διαβεβαιώθηκε ότι το θέμα της αδειοδότησης θα ολοκληρωνόταν εντός του τότε μήνα. Σε κάθε όχλησή μας όλους αυτούς τους μήνες λαμβάναμε την διαβεβαίωση ότι το θέμα θα έληγε εντός των επόμενων εβδομάδων για να φτάσουμε στο σήμερα όπου τον επόμενο μήνα ουσιαστικά δεν θα έχουμε αντικείμενο εργασίας.

Το μόνο που παραμένει ξεκάθαρο είναι ότι το υπουργείο για ακόμα μια φορά δεν θα είναι ακόλουθο στις δεσμεύσεις του και γι’ αυτό έχουμε να απευθύνουμε τα παρακάτω ερωτήματα αν και ήδη ξέρουμε τις απαντήσεις:

  1. Αληθεύει ότι οι συγκεκριμένες τεχνικές μελέτες Ολυμπιάδας και Σκουριών έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες, έχουν διεκπεραιωθεί οι απαραίτητες ενέργειες από τους υπηρεσιακούς, έχουν πληρωθεί μάλιστα και τα παράβολα έκδοσης των αδειών και  το ΥΠΕΝ αρνείται να βάλει την τελική υπογραφή;
  2. Αληθεύει ότι πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να μην δοθεί καμία άδεια που αφορά τις Σκουριές όσο εκκρεμεί η διαδικασία της διαιτησίας στην οποία αυτό κατέφυγε; Ποιος νόμος δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση;
  3. Αληθεύει ότι το ΥΠΕΝ δεν προχωρά σε έγκριση της μελέτης του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στον Μαντέμ Λάκκο αγνοώντας τις αποφάσεις του ΣΤΕ;

Έχοντας πρόσφατες τις μνήμες του Αυγούστου του 2015, όταν παραμονή της ανακοίνωσης των εθνικών εκλογών το ΥΠΕΝ ανέστειλε τις άδειες λειτουργίας του έργου οδηγώντας μας σε καθεστώς διαθεσιμότητας για μήνες, και ζώντας σήμερα το πάγωμα προσλήψεων συνανθρώπων μας λόγω μη αδειοδότησης των έργων στα οποία θα απασχολούνταν, ενημερώνουμε ότι:

  • Δεν πρόκειται να θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπουμε να διακυβεύεται το μέλλον μας, των οικογενειών μας και τις ανάπτυξης της περιοχής μας.  
  • Απαιτούμε το συντομότερο δυνατό ξεκάθαρη ενημέρωση από το ΥΠΕΝ με ειλικρίνεια για τις προθέσεις του

Και Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε νέο γύρο κινητοποιήσεων προκειμένου να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μας και την συνέχιση του πλήρως περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου έργου μας, το οποίο έχει επικυρωθεί από πληθώρα δικαστικών αποφάσεων ως ωφέλιμο για την τοπική κοινωνία και εθνική οικονομία.

Ελπίζουμε ειλικρινά να πρυτανεύσει η λογική και να μπουν στην άκρη οι ιδεοληψίες, έτσι ώστε ο Σεπτέμβριος να μας βρει να εργαζόμαστε και όχι στους δρόμους διαμαρτυρόμενους απέναντι σας. Και φωνάζοντας ότι κλείσατε σκόπιμα ένα έργο στο οποίο απασχολούνται άμεσα 2.400 εργαζόμενοι την στιγμή που τρέχετε να φέρετε επενδύσεις στην χώρα.

 

Σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού Μεταλλείων Κασσάνδρας «Ο Αριστοτέλης»

             Ο πρόεδρος

Δημήτριος Μπάλλας

Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας              “Αγία Βαρβάρα”

Ο πρόεδρος

Δ. Παπαγεωργίου

Σωματείο Υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας

         Ο πρόεδρος

Χρήστος Ζαφειρούδας

Σωματείο Εργαζομένων Ολυμπιάδας Χαλκιδικής «Στοά 59»

Ο πρόεδρος

Νίκος Παναϊρλής