11 ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

Από απορρυπαντικό πλυντηρίου και οικολογικό καθαριστικό, μέχρι μάσκα για το πρόσωπο

Πήρε το όνομά του από τα αρχαία Ελληνικά, Ζέω, που σημαίνει βράζω και λίθος, που σημαίνει πέτρα. Μία πέτρα λοιπόν που βράζει, ένα ορυκτό από τα πλέον πολύτιμα, με εξαιρετικά πολλές ιδιότητες και άλλες τόσες εφαρμογές. Παρότι στη χώρα μας αφθονεί και κυρίως στην περιοχή της Θράκης, γνωστός ο ζεόλιθος Θράκης (η ποιότητά του είναι γνωστή παγκοσμίως), η πλειοψηφία δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι.

Πρόκειται λοιπόν για ένα φυσικό πορώδες υλικό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα, χάρη στην οποία μπορεί να καθαρίζει τον οργανισμό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις. Μιλάμε δηλαδή για ένα φυσικό αποτοξινωτή του οργανισμού μας, με πληθώρα άλλων ιδιοτήτων και χρήσεων, όπως στη βιομηχανία, στη φαρμακολογία, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην κοσμητολογία, στη διατροφή, το περιβάλλον κ.α. Το Life-Events.gr συγκέντρωσε 11 χρήσεις του ζεόλιθου (οικιακή χρήση, είτε σε μορφή κόκκου, είτε σκόνης), που μπορούμε να βάλουμε στην καθημερινότητά μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

  1. Κάντε με τον ζεόλιθο οικολογικό καθαριστικό. Σε 1 λίτρο νερό προσθέστε μία κουταλιά της σούπας ζεόλιθο και στύψτε μισό λεμόνι. Ανακινήστε καλά και χρησιμοποιείστε το στον καθαρισμό του πάγκου και του πατώματος.
  2. Αν θέλετε να καθαρίσετε τα μαγειρικά σκεύη σας, όπως κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά, προσθέστε στο σφουγγάρι σας μαζί με το υγρό απορρυπαντικό και σκόνη ζεόλιθου. Θα απομακρύνει όλες τις δύσκολες βρωμιές, όπως τα καμένα λίπη.
  3. Το ψυγείο σας έχει δυσάρεστες οσμές και δεν ξέρετε τι να κάνετε… Τοποθετήστε ένα μπολ με ζεόλιθο σε κόκκους στο πάνω ράφι και αυτό θα απορροφήσει όλες τις μυρωδιές καθώς και την υγρασία του ψυγείου, διατηρώντας αναλλοίωτα τα τρόφιμά μας. Αντικαταστήστε μετά από 3 μήνες.
  4. Αν υπάρχει υγρασία σε ντουλάπες, ντουλάπια, αποθήκες και κλειστούς χώρους καθώς και δυσάρεστες οσμές, τοποθετήστε επίσης μπολ (ένα ή περισσότερα, ανάλογα με το χώρο) με ζεόλιθο (κόκκους) χωρίς φυσικά να το σκεπάσετε. Εχει την ικανότητα να απορροφά την υγρασία και να μειώνει αισθητά τις μυρωδιές. Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι ιονιστές χώρου περιέχουν ζεόλιθο.
  5. Χρησιμοποιείστε τον στο πλύσιμο των ρούχων σας. Με την προσθήκη του, μπορείτε να μειώσετε έως και 70% το απορρυπαντικό και να μη χρησιμοποιήσετε καθόλου μαλακτικό. Ο ζεόλιθος μειώνει τις πιθανές αλλεργίες, που δημιουργούνται από τις χημικές ουσίες των απορρυπαντικών και συμβάλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής των υφασμάτων. Παράλληλα, αποτρέπει το σχηματισμό αλάτων στο πλυντήριό σας. Ξεκινήστε με δοσολογία 30% ζεόλιθος – 70% απορρυπαντικό.
  6. Προσθέστε ζεόλιθο στις γλάστρες σας. Σε αναλογία 1 κουταλιά του γλυκού ανά 15εκ διάμετρο γλάστρας, μπορεί να συγκρατεί το νερό και τα θρεπτικά συστατικά και να τα απελευθερώνει σταδιακά στο φυτό.
  7. Αν έχετε κατοικίδια, αποτελεί μία πολύ καλή λύση όσον αφορά τη μείωση των οσμών από ούρα αλλά και κουτσουλιές, καθώς και την υγρασία που δημιουργείται στη φωλιά του ζώου.  Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αναμίξετε ζεόλιθο σε μορφή άμμου με το υπόστρωμα που χρησιμοποιείτε για το κατοικίδιό σας (άμμο, ροκανίδια ή ακόμα και πάνω στην εφημερίδα).
  8. Για να απομακρύνεται τα επικίνδυνα χημικά και τα υπολείμματα από φυτοφάρμακα από τα φρούτα και τα λαχανικά σας, τοποθετήστε ένα κουταλάκι του γλυκού ζεόλιθο σε σκόνη σε ένα μπολ με νερό και βυθίστε τα μέσα για μερικά λεπτά.
  9. Αν μυρίζουν τα παπούτσια σας, βάλτε από το προηγούμενο βράδυ ζεόλιθο σε μορφή σκόνης, ανακινήστε το να πάει παντού ώστε να δράσει και την επόμενη μέρα θα έχουν εξαφανιστεί οι μυρωδιές.
  10. Αν επίσης έχετε μύκητες στα πόδια, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε μία κρέμα από φυσικό ζεόλιθο για να καταπολεμήσετε τα βακτήρια και τις μυρωδιές.
  11. Κάντε μόνες σας μάσκα καθαρισμού για το πρόσωπο. Σε δύο γεμάτες κουταλιές σκόνη ζεόλιθου, προσθέστε ισάριθμες κουταλιές νερό και ανακατέψτε έως ότου γίνει μία απαλή κρέμα. Βάλτε τη μάσκα στο πρόσωπο και το λαιμό σας για 20 λεπτά και όταν στεγνώσει, ξεπλύνετε καλά

 

[ΠΗΓΗ: http://life-events.gr/ , της Θένιας Μυλωθρίδου, 19/7/2017]