ΓΡ. ΤΑΣΙΟΣ: Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η φετινή τουριστική χρονιά για τη Χαλκιδική, με άνοδο των αφίξεων -τόσο αεροπορικών όσο και οδικών- κυρίως από τα Βαλκάνια και ειδικότερα τη Σερβία.

Την ίδια ώρα παρουσιάζεται μικρή αλλά σημαντική άνοδος από μη παραδοσιακές αγορές, όπως η Βρετανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ιταλία. Τα παραπάνω ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Όσον αφορά τους τούρκους τουρίστες, “είναι μεν λιγότεροι φέτος, αλλά αυτό που κρατάμε είναι ότι πλέον η Χαλκιδική γίνεται όλο και πιο γνωστή στην Τουρκία”.

Ως προς τα τουριστικά έσοδα, τόνισε ότι “φαίνεται να μειώνονται λόγω της υπερφορολόγησης του τουριστικού προϊόντος, ενώ μεγάλοι tour operators κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το 2018 και επισημαίνουν ότι, εάν επιβληθεί ο φόρος διαμονής, θα πληγεί σοβαρά η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος”.

Δεν αρκούν οι επενδύσεις

Ο κ. Τάσιος σημείωσε ότι το στοίχημα για την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστών είναι μεγάλο και, παρότι γίνονται επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, αυτές δεν αρκούν, αν δεν συμπορεύονται με τη βελτίωση των υποδομών. Πιο συγκεκριμένα επισήμανε ότι το οδικό δίκτυο είναι ακόμη σε κακή κατάσταση, ενώ αναμένονται οι αλλαγές στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί.

“Δεν αρκούν μόνο τα αυτονόητα, όπως η αποκομιδή των σκουπιδιών και οι καθαρές ακτές”, επισήμανε. “Απαιτούνται στρατηγική σε εθνικό επίπεδο και επαγγελματίες στο χώρο. Λόγω της τουριστικής ανάπτυξης όλο και περισσότεροι θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον τουρισμό, αλλά η κατάρτιση που έχουν είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η εκπαίδευση όσων επιθυμούν να ασχοληθούν με τον τουρισμό είναι επιβεβλημένη.

 

[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 12/7/2017]