Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟΥΣ 5 ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Από τη Λαμία στο συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, ο Γιώργος Σταθάκης εξήγγειλε τους 5 άξονες για την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην καρδιά της Ρούμελης, στη Λαμία, εξήγγειλε τους 5 άξονες της στρατηγικής πολιτικής της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού μας πλούτου. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι ο μόνος υπουργός από την μεταπολίτευση και μετά που παράγει τιτάνειο και χωρίς «κομπασμούς» έργο στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και η συμβολή του είναι μοναδική.

Ξεκινώντας από την χωροταξία, ο κ. Σταθάκης περιέγραψε πέντε παρεμβάσεις που προωθεί το Υπουργείο.

Η πρώτη αφορά ένα πλέγμα αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές. Περιλαμβάνει τον Νόμο για την χωροταξία που ψηφίστηκε στο τέλος του 2016, την προώθηση στο Συμβούλιο της Επικράτειας σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης, την ολοκλήρωση της θεσμοθέτησης 11 Περιφερειακών Πλαισίων και την αναζήτηση πόρων για την εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε όλη την Επικράτεια.

Η δεύτερη παρέμβαση στοχεύει στην ολοκλήρωση του μεγάλου έργου δημιουργίας Κτηματολογίου και στην παρούσα φάση συνδέεται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Η τρίτη παρέμβαση έχει να κάνει με τη δημιουργία ειδικών χωροταξικών σχεδίων, σε κλάδους όπως ο τουρισμός και η ιχθυοκαλλιέργεια. Στην πρώτη περίπτωση, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης σε μη παραθαλάσσια περιοχή της χώρας, «Atalanti Hills», που αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία. Στη περίπτωση της ιχθυοκαλλιέργειας, ο Υπουργός τόνισε τη σημασία του κλάδου για την οικονομία της περιοχής και αναφέρθηκε στα σχέδια Προεδρικού Διατάγματος που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών στη Στερεά Ελλάδα. Με τον θαλάσσιο χώρο σχετίζεται και η τέταρτη παρέμβαση. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή και θα διαμορφώνει, για πρώτη φορά, το θεσμικό πλαίσιο για τον χωροταξικό σχεδίασμά στη θάλασσα και την παράκτια ζώνη.

Τέλος, η πέμπτη παρέμβαση αφορά το νομοσχέδιο που έχει ήδη πάρει το δρόμο του για τη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μετά το καλοκαίρι: το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές καινοτομίες: Τον πλήρη διαχωρισμό των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου του δομημένου περιβάλλοντος και την αποκέντρωση του ελέγχου της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας, με τη δημιουργία Περιφερειακών και Τοπικών Παρατηρητηρίων και την εκχώρηση σημαντικών πόρων σε αυτά.

Πέντε άξονες πολιτικής για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου

Πέντε άξονες πολιτικής περιέγραψε ο Υπουργός και για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας:

  • την ψήφιση του λατομικού νομοσχεδίου, που στοχεύει στην απλούστευση της αδειοδότησης, την πλήρη προσαρμογή της νομοθεσίας στις προβλέψεις του Κοινοτικού Δικαίου και την αντικατάσταση της πρακτικής των απευθείας αναθέσεων από δημοπρασίες
  • τη θεσμοθέτηση αλλαγών στο μεταλλευτικό κώδικα
  • το σχεδιασμό ειδικού χωροταξικού για τον ορυκτό πλούτο
  • την προτεραιοποίηση της εκμετάλλευσης των δημόσιων ορυκτών πόρων, στη βάση μελέτης που θα συντάξει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, περιγράφοντας τα σημαντικότερα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει.

 

[ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ28/7/2017]