ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΓΟΗΤΕΥΟΥΝ…

Οι εγχώριες εταιρείες τον κλάδου είναι κατά βάση εξαγωγικές και θα εννοηθούν από τη συγκυρία ακόμα και αν καθυστερήσει η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Η οικονομία της Κίνας για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους παρουσίασε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Η εξέλιξη αυτή είχε άμεσο θετικό αντίκτυπο στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, όπως ο χαλκός, ο χάλυβας, το αλουμίνιο κ.λπ.

Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζουν σημαντικές θετικές μεταβολές. Αυτό αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για την παγκόσμια οικονομία. Αποτελεί, όμως, και ενθαρρυντικό σημάδι για τις εταιρείες του κλάδου, τόσο αυτές που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, αφού πουλάνε σε υψηλότερες τιμές, όσο και τους μεταποιητές, όπου οι υψηλότερες τιμές σηματοδοτούν υψηλότερη ζήτηση και καλύτερα περιθώρια κέρδους.

Την αύξηση των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων, εκτός από την καλή πορεία της οικονομίας της Κίνας, θα πρέπει κάποιος να τη συνδυάσει με τις προσδοκίες ζήτησης από το τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων σε έργα υποδομής από την προεδρία Τραμπ.

Επίσης λογικό θα είναι να περιμένει κάποιος και από την Ε.Ε. κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της αποδυνάμωσης του ευρωσκεπτικισμού και της περαιτέρω πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης. Όλα αυτά δημιουργούν ιδιαίτερα ελκυστικές μακροπρόθεσμες συνθήκες για τις εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου διεθνώς.

Οι εγχώριες εταιρείες του κλάδου είναι κατά βάση εξαγωγικές και θα ευνοηθούν από τη συγκυρία ακόμα και αν καθυστερήσει η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Επιπλέον, οι περισσότερες, λόγω του ρίσκου της χώρας, παρουσιάζουν συγκριτικά ελκυστικές αποτιμήσεις.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, 29/7/2017]