ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ

Τρεις βελτιωτικές τροποποιήσεις προτείνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ) επί συγκεκριμένων άρθρων του σχεδίου νόμου για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης λατομικής νομοθεσίας, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, με υπόμνημα το οποίο απηύθυνε προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου

Ειδικότερα στην επιστολή του ο Σύνδεσμος ζητεί:

Στο άρθρο 12 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου να προστεθεί παράγραφος η οποία να δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ -ιδιοκτήτες δημοτικών λατομείων απευθείας και άνευ δημοπρασίας εκμίσθωσης του δικαιώματος εκμετάλλευσης λειτουργούντων λατομείων μαρμάρων και σχιστολιθικών πλακών σε αστικούς συνεταιρισμούς, εξόρυξης, επεξεργασίας και πώλησης μαρμάρων ή πετρών, υφιστάμενους κατά την έναρξη του παρόντος νόμου, τα μέλη των οποίων είναι όλα μόνιμοι κάτοικοι του οικείου ΟΤΑ.

Για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης προτείνεται η συγκρότηση ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομό) επιτροπής όπως αυτές του άρθρου 3 του ν. 2115/93 (όπως τροποποίησε και συμπλήρωσε το ν. 1428/84) για τον καθορισμό λατομικών περιοχών, με πρόεδρο της επιτροπής τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, διευθυντή ή αξιολογητή μηχανικό για τις δραστηριότητες κατηγορίας Α2 και μέλη τους εκπροσώπους των φορέων που γνωμοδοτούν επί της μελέτης και συνδιαμορφώνουν την ΑΕΠΟ. Στόχος της Επιτροπής είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση να ολοκληρώνεται εντός το πολύ τριών μηνών.

Στις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου προτείνεται να προστεθεί παράγραφος, η οποία να προβλέπει ότι μισθώσεις λατομείων μαρμάρου ή σχιστολιθικών πλακών που λειτουργούσαν ή λειτουργούν με τις διαδικασίες του άρθρου 28 του ν. 669/77 εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι τη συμπλήρωση του χρόνου μίσθωσης (όχι πέραν των 70 ετών από την αρχική μίσθωση).

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενσωματωθούν κατά την κατάρτιση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 31/7/2017]