ΛΑΡΚΟ: ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

 

Αναδιοργάνωση της ΛΑΡΚΟ το φθινόπωρο προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, καλώντας όλες τις πλευρές (διοίκηση, εργαζόμενους, μετόχους-ΔΕΗ) να κάνουν ης αναγκαίες υποχωρήσεις προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες «σημαντικές αποφάσεις» για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Ενημερώνοντας χθες την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για μεταφορά της εταιρείας στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο) με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της και προανήγγειλε σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΛΑΡΚΟ το φθινόπωρο. Μίλησε, μάλιστα, για «σημαντικές αποφάσεις» τόσο σε επίπεδο βραχυχρόνιας όσο και μακροχρόνιας διαχείρισης. «Καλούμαστε να λύσουμε μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Χρειάζονται υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές για την αναδιοργάνωση και ισχυροποίηση της εταιρείας» είπε και απευθύνθηκε στη διοίκηση, στους εκπροσώπους των εργαζομένων, στους μετόχους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο κ. Σταθάκης αναγνώρισε μάλιστα ότι η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση, την οποία απέδωσε στη μακροχρόνια κακοδιαχείριση. Ανέφερε, ωστόσο, ότι πρόβλημα των παλαιών χρεών της εταιρείας προς τη ΔΕΗ διευθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό και πλέον απομένει να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων

Σε τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ Μιχάλης Ρένεσης ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση είναι η χαμηλή τιμή του νικελίου το οποία πωλείται πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, παρά την περιστολή δαπανών. Σε αυτό το πλαίσιο ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ Ανθιμος Ξενίδης πρότεινε να ληφθεί απόφαση για μείωση της παραγωγής. «Εάν οι τιμές συνεχίσουν έτσι πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή. Η μείωση της παραγωγής μπορεί να γίνει είτε βγάζοντας έξω ένα από τα πέντε καμίνια (περίπου 12% μείωση) ή μπορείς να μειώσεις δύο καμίνια, δηλαδή να πας προοδευτικά». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να μηδενίσει την παραγωγή της λόγω βραχυχρόνιων υποχρεώσεων. «Πρέπει να πάμε σταδιακά στη μείωση της παραγωγής, έως εκεί που θα ισορροπήσει, βλέποντας πάντα τις τιμές και επανεξετάζοντας την κατάσταση» ανέφερε. Εκ μέρους του σωματείου εργαζομένων της επιχείρησης ο Ανδρ. Κορεντζέλος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα μπουν σε ένα τραπέζι των διαπραγματεύσεων «που να διατηρεί τις θέσεις εργασίας, να καλύπτει τα οργανικά κενά, να καταργεί το δουλεμπόριο στη ΛΑΡΚΟ και να λέει όχι στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ έχει 11,5% συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ και δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιαστεί ένα αξιόπιστο, αναπτυξιακό, στρατηγικό σχέδιο, καθώς η ΔΕΗ «δεν μπορεί να μη στηρίξει τη ΛΑΡΚΟ».

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου, 29/7/2017]