ΡΟΛΟ ΕΠΟΠΤΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΤΕΠ

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ προβλέπει τη διάθεση των μονάδων «πακέτο» με ορυχεία.

Υπό την παρακολούθηση της ΕΤΕπ θα προχωρήσει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, που εμπεριέχει και την περίφημη λίστα με τις μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση. Χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε επιστολή της ΕΤΕπ που προβλέπει τη συμμετοχή της σε επιτροπή που θα συ στήσει n ΔΕΗ έως τις 30 Σεπτεμβρίου για να παρακολουθεί την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου της επιχείρησης.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΤΕπ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο πιστωτή της ΔΕΗ και έχει στηρίξει τη χρηματοδότηση της με δάνεια από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, αποκτά ρόλο εποπτείας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της ανησυχίας για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και της διασφάλισης από πλευράς της ΔΕΗ ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης για το μέλλον. Η εποπτεία της ΕΤΕπ θα συμπεριλάβει αναπόφευκτα και τον σχεδιασμό της πώλησης λιγνιτικών μονάδων, που προχωράει με τη συνδρομή της McKinsey. Η πρώτη λίστα φαίνεται να έχει κλειδώσει και περιλαμβάνει τις δύο μονάδες του Αμυνταίου και τις μονάδες Μελίτη I που βρίσκεται εν λειτουργία και Μελίτη II που έχει αδειοδοτηθεί και έχει σχεδιαστεί στη βάση κοινών υποδομών με τη λειτουργούσα μονάδα.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ προβλέπει τη διάθεση των παραπάνω μονάδων πακέτο με ορυχεία για τη διασφάλιση της τροφοδοσία τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Για τον ΑΗΣ Αμυνταίου εκτιμάται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα πραγματοποιηθεί το market test, θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη δυνατότητα επαναλειτουργίας του ορυχείου που υπέστη κατολίσθηση και εναλλακτικά εξετάζεται η παραχώρηση του ορυχείου στη θέση «Κλειδί». Για τον ΑΗΣ Μελίτη σχεδιάζεται η παραχώρησή του μαζί με το ορυχείο της Βεύης που ανήκει στη ΔΕΗ και το κομμάτι που έχει παραχωρηθεί μέσω διαγωνισμού στην εταιρεία Άκτωρ , αλλά εκκρεμεί η έγκριση της σύμβασης από τη Βουλή. Δεδομένου ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει δημοσίως αμφισβητήσει τον διαγωνισμό και έχει προαναγγείλει την έναρξη νέας διαγωνιστικής διαδικασίας, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει ξεχωριστός διαγωνισμός για τη Βεύη αλλά να ενταχθεί το ορυχείο συνολικά (το υπό παραχώρηση και της ΔΕΗ) στο κοινό πακέτο με τον ΑΗΣ Μελίτη.

Η «λίστα» όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής καλύπτει τον μνημονιακό στόχο ως προς το όριο αποεπένδυσης της λιγνιτικής παραγωγής σε ποσοστό περίπου 40%. Δεν είναι βέβαιο εάν καλύπτει τη βασικό επίσης προϋπόθεση παραχώρησης παραγωγής αντίστοιχων χαρακτηριστικών σε διάρκεια ζωής, απόδοσης κ.λπ. με το εναπομείναν χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, προκειμένου η «λίστα» να εγκριθεί από την DGcomp. Αυτός είναι o λόγος που ΔΕΗ και υπουργείο εξετάζουν και εναλλακτικά σενάρια, όπως η είσοδος στη λίστα της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής ή του ΑΗΣ Μεγαλόπολης σε αντικατάσταση του ΑΗΣ Αμυνταίου. Η μη αποδοχή του ΑΗΣ Αμυνταίου από την DGcomp θεωρείται πολύ σοβαρό ενδεχόμενο κι αυτό γιατί ο σταθμός πρέπει να αποσυρθεί το 2019 λόγω ρύπων και μέχρι τότε έχει διασφαλίσει περιορισμένες ώρες λειτουργίας (17.000). Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΑΗΣ Αμυνταίου προϋποθέτει επενδύσεις αποθείωσης και απονίτρωσης περί τα 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πάρει παράταση ζωής για 15 χρόνια.

Τα εναλλακτικά σενάρια θα επανεξεταστούν στην περίπτωση που η DGcomp δεν εγκρίνει το βασικό σενάριο του Αμυνταίου και της Μελίτης. Στόχος της ΔΕΗ και της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι η πρώτη λίστα να παραδοθεί στην DGcomp μέσα στον Ιούλιο, έτσι ώστε να επιτευχθεί το μνημονιακό χρονοδιάγραμμα για market test τον Σεπτέμβριο αφού τον Αύγουστο οι υπηρεσίες της EE δεν λειτουργούν, ενώ δεν αποκλείεται η λίστα να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα από την Κοζάνη.

Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων της κυβέρνησης βρίσκονται οι εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού. Στο σύνολό τους βλέπουν με επιφύλαξη την είσοδο σε λιγνιτικά χαρτοφυλάκια λόγω του μακροπρόθεσμου ρίσκου των C02, παρακολουθούν ωστόσο τις εξελίξεις καθώς εκτιμούν ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να επενδύσουν και στον λιγνίτη.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Χρύσας Λιάγγου, 12/07/2017]