ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΔΥΟ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Στη Μεγαλόπολη στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον για την τύχη του σχεδίου πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς, όπως είχαν προβλέψει σχεδόν όλοι, η αρχική πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά είχε ψυχρή υποδοχή. Προέβλεπε πως το πακέτο που θα πωληθεί σε ιδιώτες θα περιλαμβάνει τη μονάδα Μελίτη I (330 MW) μαζί με την άδεια για τη Μελίτη II (450 MW) και τις δύο μονάδες του Αμυνταίου (600 MW).

Εντάσσονται επίσης τα ορυχεία που τροφοδοτούν τις παραπάνω μονάδες, δηλαδή του Αμυνταίου, της Λακκιάς και της Βεύης. Πρόκειται για πρόταση η οποία θα οδηγούσε στην πώληση του 36 ο του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ και του 42% των ορυχείων.

Όμως, φαίνεται πως ήδη στην κυβέρνηση και στη ΔΕΗ εξετάζουν το εναλλακτικό σενάριο που τους είχαν προτείνει οι σύμβουλοι, δηλαδή την εξαίρεση των δύο μονάδων του Αμυνταίου που απαιτούν τεράστιες επενδύσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Αντί για τις μονάδες του Αμυνταίου να ενταχθούν δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, εξέλιξη που σίγουρα θα προκαλέσει αναδράσεις.

Market test

Η τύχη του σχεδίου που εμπνεύστηκαν οι δανειστές (και συμφώνησε η κυβέρνηση) για το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα κριθεί, πάντως, το φθινόπωρο. Τότε θα γίνει το λεγόμενο market test όπου οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις και το (αρχικό) ενδιαφέρον τους για ης λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα πωληθούν.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν την αποτυχία του σχεδίου πώλησης λιγνιτικών μονάδων, δεδομένης της διεθνούς τάσης για περιορισμό των επενδύσεων στον λιγνίτη, εξαιτίας του υψηλού περιβαλλοντικού κόστους.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 27/07/2017]