ΧΡ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ: ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Αισιόδοξη για τις ελληνικές εξαγωγές και την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, μετά το κρίσιμο Eurogroup που επισφράγισε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, δηλώνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Η κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη μιλώντας στο Capital.gr, λίγο μετά το διεθνές συνέδριο του ΠΣΕ, όπου το παρών έδωσαν κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, τονίζει πως ήρθε η ώρα οι πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εργαστούν από κοινού πάνω στην χάραξη ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνήσουμε στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, προκειμένου να στηριχθούν οι υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις και να απελευθερωθεί το τεράστιο δυναμικό που έχει συσσωρευτεί στη διάρκεια της ύφεσης”, επισημαίνει η ίδια.

Η “σιδηρά κυρία” των ελληνικών εξαγωγών, όπως πολλοί την χαρακτηρίζουν, στέκεται στη σημασία της εμπιστοσύνης και στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας.

“Η εμπιστοσύνη είναι το Άλφα και το Ωμέγα… Είναι η βάση και η απαραίτητη προϋπόθεση για να ακολουθήσουν οι επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενισχύσουν ουσιαστικά την παραγωγική μηχανή της χώρας και τις εξαγωγές της. Η λέξη εμπιστοσύνη αποτελεί την απαρχή του τρίπτυχου του ΠΣΕ: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές”, αναφέρει με έμφαση.

Η έντονη αβεβαιότητα και το έλλειμμα εμπιστοσύνης, όπως λέει, προκάλεσαν στην οικονομία και την κοινωνία βαθύτερες πληγές από τα δημοσιονομικά ή τα εμπορικά ελλείμματα. Για να συμπληρώσει, πως η διάρρηξη σχέσεων με παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους, η απώλεια στήριξης από και προς το τραπεζικό σύστημα, η απαξίωση από μεγάλη μερίδα του κόσμου της πολιτικής, αλλά και θεσμών-πυλώνων της δημοκρατίας αποτελούν στοιχεία διαλυτικά και σίγουρα καθόλου ενισχυτικά στην προώθηση ακόμα και αυτονόητων μεταρρυθμίσεων”.

Μοναδική ευκαιρία

Σύμφωνα με την κα. Σακελλαρίδη, η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τη χώρα, μετά από ένα κρίσιμο Eurogroup, όπου αποκατεστάθη σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία μας.

“Η σχεδόν ομόφωνη παραδοχή ότι η Ελλάδα παράγει και παραδίδει αποτελέσματα πέρα από τα μακροπρόθεσμα οφέλη, σύντομα θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην πραγματική οικονομία”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, θεωρεί το γεγονός αυτό πιο σημαντικότερο -μακροπρόθεσμα- και από την εκταμίευση της δόσης και τις όποιες διατυπώσεις για το χρέος.

“Πρέπει να δείξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαστε ικανοί και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ότι μπορούμε να αφήσουμε πίσω την πολυετή κρίση και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για έξοδο από την στασιμότητα”, λέει με νόημα.

Τονίζει ακόμη ότι η αγορά προσδοκά στα 6,7 δισ. των δόσεων από τους δανειστές που προορίζονται για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Χρήματα που θα δώσουν βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις που ταλανίζονται από την έλλειψη ρευστότητας. Υπολογίζεται ότι οι οφειλές του ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς στο πρώτο τρίμηνο του 2017 άγγιξαν το 1,2 δισ ευρώ.

“Έρχονται καλύτερες μέρες”

Η κα. Σακελλαρίδη εμφανίζεται σίγουρη για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών και φέτος, παρά τα προβλήματα και την γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, η οποία αποτελεί βασικό προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα. Επικαλείται μάλιστα τις προβλέψεις των Διεθνών Οργανισμών, οι οποίοι προβλέπουν αύξηση εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 3,8-4%. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση ή τουλάχιστον 1,5% αύξηση του ΑΕΠ.

Ήδη, σε επίπεδο 4μηνου, οι συνολικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 9 δις ευρώ, σημειώνοντας ρυθμούς αύξησης της τάξης του 18%. Ακόμη και αν αφαιρεθούν τα πετρελαιοειδή από τον υπολογισμό, οι εξαγωγές είναι κατά 226 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ή κατά 3,7%.

“Θυμίζω ότι το 2016 έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών –χωρίς τα πετρελαιοειδή- σε επίπεδα άνω των 18,5 δις ευρώ”, σημειώνει. Για να συμπληρώσει, ό,τι ακόμη και η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος την ίδια περίοδο, στοιχείο στο οποίο πολύ εστιάζουν, εμπεριέχει θετικές προοπτικές σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς προέρχεται κυρίως από τις παραγγελίες και παραλαβές νέων πλοίων, που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ελληνική ναυτιλία.

Οι αυξημένες αυτές εισαγωγές είναι στην πραγματικότητα μία ακόμη μαρτυρία για εξελισσόμενες επενδύσεις. Το κρίσιμο σημείο στη φάση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την κα. Σακελλαρίδη είναι η επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής με αιχμή τη μεταποίηση. Η οικοδόμηση ενός ισχυρού και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που θα έχει στο επίκεντρο την εξωστρέφεια “κλειδί” για να εισέλθει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Αλεξάνδρας Γκίτση, 27/6/2017]