ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Το θέμα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει και πολιτική διάσταση, αφού άλλος είναι ο πολιτικός αντίκτυπος στη Φλώρινα, όπου οι μονάδες της ΔΕΗ απασχολούν μόνο 408 εργαζομένους, και άλλος στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης, όπου η ΔΕΗ δίνει δουλειά σε πάνω από 2.500 ανθρώπους.

Στις μονάδες Μελίτη και Αμύνταιο στη Φλώρινα, μαζί με εκείνες της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, εστιάζουν σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ τα τουλάχιστον πέντε σενάρια στα οποία έχει καταλήξει η εταιρεία McKinsey, δηλαδή ο σύμβουλος που έχει αναλάβει να καταρτίσει τη λίστα με τα προς πώληση εργοστάσια και ορυχεία.

Τα σενάρια αναμένεται να είναι έτοιμα προς τα τέλη του μήνα, δίχως αυτό να σημαίνει πως θα είναι και τα τελικά καθώς πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και κυρίως της Κομισιόν. Σε αυτά έχουν συμπεριληφθεί και οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, παρότι η κατολίσθηση στο ορυχείο που τις τροφοδοτεί και το γεγονός ότι ουδείς γνωρίζει πόσο από το διαθέσιμο κοίτασμα είναι αξιοποιήσιμο ή όχι εγείρουν ερωτήματα από πού θα παίρνουν καύσιμο. Το σκεπτικό της ΔΕΗ είναι ότι εφόσον αναβαθμιστούν (διαφορετικά η διάρκεια ζωής τους λήγει το 2019), μπορεί να λειτουργούν με μικρότερη από τη σημερινή ισχύ τους και άρα να καλύψουν τις ανάγκες τους από ένα μικρότερο του Αμυνταίου ορυχείο, συγκεκριμένα εκείνο της Λακκιάς. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα παραμένει ρευστό και εφόσον η Κομισιόν δεν πεισθεί, τότε θα ανοίξει η πόρτα για είσοδο στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ ενός από τα πιο βαριά λιγνιτικά της χαρτιά, δηλαδή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Πτολεμαΐδα. Ενός σταθμού που τροφοδοτείται από το ορυχείο του Νοτίου Πεδίου και αποτελείται από πέντε μονάδες, εκ των οποίων η μία έχει διάρκεια ζωής έως το 2040 και οι τέσσερις, έπειτα από αναβάθμιση, μπορούν να λειτουργήσουν έως το 2030.

Το θέμα δεν έχει μόνο οικονομική αλλά και πολιτική διάσταση. Άλλο είναι να πουλάς μονάδες στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Μελίτη), όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει μόνο έναν βουλευτή, και άλλο τα πωλητήρια να επεκταθούν και στην Κοζάνη, δηλαδή στη λιγνιτική καρδιά της χώρας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τέσσερις βουλευτές. Άλλος είναι ο πολιτικός αντίκτυπος στη Φλώρινα, όπου οι μονάδες της ΔΕΗ απασχολούν μόνο 408 εργαζομένους, και άλλος στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης, όπου η ΔΕΗ δίνει δουλειά σε πάνω από 2.500 ανθρώπους.

 

[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, του Γιώργου Φυντικάκη, 19/06/2017]