ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ELDORADO

Στη διαιτησία προσφεύγει το Δημόσιο κατά της Eldorado. Με την προσφυγή το Δημόσιο επιδιώκει να εξακριβώσει εάν διαφυλάσσεται to δημόσιο συμφέρον μέσω της εγχώριας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής και σε συμμόρφωση προς τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και προδιαγραφές. Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η επένδυση της Eldorado Gold στα Μεταλλεία Χαλκιδικής καθώς το ελληνικό Δημόσιο ξεκίνησε τη διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε χθες ότι ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, με έγγραφο που απέστειλε στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Μιχαήλ Απέσσο, ζήτησε την έναρξη των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την προσφυγή στη διαιτησία κατά της Ελληνικός Χρυσός . Με την προσφυγή το Δημόσιο επιδιώκει να εξακριβώσει εάν διαφυλάσσεται το δημόσιο συμφέρον μέσω της εγχώριας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής και σε συμμόρφωση προς τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και προδιαγραφές. Κύκλοι της Ελληνικός Χρυσός , με τους οποίους συνομίλησε η Κ , δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσφύγει στη διαιτησία, αμφισβητώντας την τήρηση από την πλευρά της συμβατικών υποχρεώσεων. «Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές» τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνοντας ότι η εταιρεία θα τοποθετηθεί επισήμως μόλις ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της διαιτησίας, αφού, όπως σημείωναν, δεν είχε καμία αναλυτική ενημέρωση για το θέμα.

Η εταιρεία αναμένει να παραλάβει το έγγραφο της διαιτησίας για να διαπιστώσει ποια είναι τα σημεία της σύμβασης που φέρεται να έχει παραβιάσει. Διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι η Ελληνικός Χρυσός θα συνεχίσει κανονικά την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, αναγνωρίζοντας βέβαια τα νέα προσκόμματα που θέτει η διαδικασία της διαιτησίας σε συνδυασμό πάντα και με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών.

Η προσφυγή στη διαιτησία είχε προαναγγελθεί εδώ και ένα μήνα περίπου από τον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, προκειμένου, όπως είχε δηλώσει, να αποφανθεί για θέματα τα οποία εκπορεύονται από τη σύμβαση και τα οποία έχουν αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο διαμάχης. Στις κινήσεις του Γιώργου Σταθάκη έδωσε πλήρη κάλυψη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο υπουργείο Ενέργειας και της συνέντευξης που ακολούθησε ρωτήθηκε σχετικά για το θέμα.

Η προσφυγή στη διαιτησία από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου αποτελεί αναμφίβολα κλιμάκωση της διαμάχης με την Ελληνικός Χρυσός και τους μετόχους της Eldorado Gold, που κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Ενέργειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαΐου στην Αθήνα έφτασε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Eldorado God, κ. Τζορτζ Μπερνς, συνοδευόμενος από τον προκάτοχο του κ. Πολ Ράιτ, όπου και είχαν συνάντηση με τον κ. Σταθάκη επιδιώκοντας διάλογο για την αποφυγή της διαιτησίας, χωρίς αποτέλεσμα. Η Eldorado Gold έχει επενδύσει ήδη στα Μεταλλεία Χαλκιδικής περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ για τη διετία 2018 -2019 προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Χρύσας Λιάγγου, 09/06/2017]