MIN-GUIDE:ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΥΚΤΩΝ, 18-19 MAY 2017 LULEÅ, SWEDEN

Το πρόγραμμα MIN-GUIDE (http://min-guide.eu) στοχεύει στην μελέτη της υφιστάμενης αλλά και σχεδιαζόμενης  πολιτικής στον τομέα των μεταλλευτικών και λατομικών δραστηριοτήτων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στην κωδικοποίηση της σε μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα/οδηγό.

Το 3ο εργαστήριο του προγράμματος [Λούλεο Σουηδίας, 18.05-19.05.2017] είχε ως θέμα την καινοτομία, τις ευνοϊκές πολιτικές και περιπτώσεις καλής πρακτικής στην επεξεργασία ορυκτών, την μεταλλουργία και την ανακύκλωση.

Πραγματοποιήθηκαν τρία παράλληλα εργαστήρια με αντικείμενο την επίδραση της πολιτικής στην καινοτομία:

  1. για την επεξεργασία των λατομικών Ο.Π.Υ,
  2. (ii) για την μεταλλουργία Ο.Π.Υ και
  3. (iii) για την ανακύκλωση-διαχείριση των αποβλήτων της επεξεργασίας Ο.Π.Υ.

Στην συνάντηση εκ μέρους του ΥΠΕΝ συμμετείχε η Δρ,  Δ. Λάμπου.

Για την μελέτη του ρόλου της υφιστάμενης ευρωπαϊκής/εθνικής πολιτικής στην αδειοδότηση καινοτόμων μεθόδων εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες δύο εκ των ηγέτιδων Σουηδικών μεταλλευτικών εταιρειών, της BOLIDEN και της LKAB.

Η BOLIDEN εκτός της παραδοσιακής μεταλλουργίας Cu και Zn (μεταλλεία Aitik, Garpenberg, Tara, Myra Falls, Kevitsa, Kylylahti) εφαρμόζει καινοτόμα μέθοδο ανάκτησης μετάλλων Cu, Au, Ag, Zn από την τήξη των ανακυκλούμενων ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών (WEEE, δευτερογενής παραγωγή ΟΠΥ). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ταξινόμηση-βάσει της οδηγίας 2008/98/EU – της παραγόμενης σιδηρούχου άμμου ως “απόβλητο” (και όχι ως “παραπροϊόν”) δημιουργώντας νομικό φραγμό τόσο στο στάδιο των αδειοδοτήσεων νέων εγκαταστάσεων όσο και στην εμπορική διάθεσή του στην αγορά.

Η LKAB είναι δημόσια εταιρεία πρωτοπόρος στην εξόρυξη και στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία μεταλλεύματος Fe και η δεύτερη  παγκοσμίως παραγωγός pellets Fe (μεταλλεία Kiruna, Malmberget, Svappavaara )

Στο πλαίσιο διαχείρισης των αέριων ρύπων, έχει αναπτυχθεί ειδική πιλοτική μονάδα μείωσης των εκπομπών NOx μέσω της εκλεκτικής καταλυτικής αναγωγής ως αποτέλεσμα της ερευνητικής συνεργασίας με το πανεπιστήμιο και της οικονομικής υποστήριξης (~50%) μέσω εθνικών προγραμμάτων για τη βιομηχανία.

Ως ευνοϊκές στην καινοτομία παράμετροι αναφέρθηκαν:

  • η οδηγία 2016/2284/EU που αφορά τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών για ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
  • η δημιουργία πλατφόρμας (από ερευνητές πανεπιστημίων/βιομηχανίας, φορείς διοίκησης, τοπική κοινωνία) για την μετάδοση της τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης.
  • η δημιουργία δικτύου συνεργασίας βιομηχανιών για προβλήματα μεταλλουργίας.
  • η επανεξέταση των κριτηρίων για το χαρακτηρισμό αποβλήτων/παραπροϊόντων.

Το σύνολο των ομιλιών και παρουσιάσεων των εργαστηρίων θα αναρτηθεί εντός των επόμενων ημερών στην ιστοσελίδα του MIN-GUIDE (http://www.min-guide.eu/content/policy-laboratory-3)

Επιπλέον για την ενημέρωσή σας σημειώνεται ότι:

  • Το HORIZON 2020 χρηματοδοτεί ήδη  περισσότερα από 20 προγράμματα αναφορικά με την μεταλλουργική δραστηριότητα: Horizon 2020

[ΠΗΓΗ: http://www.oryktosploutos.net/, του Πέτρου Τζεφέρη, 3/6/2017]