ΤΑ «ΟΡΥΚΤΑ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΩΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η καλοκαιρινή Κηφισιά έχει κάτι βαθιά παλαιοαθηναϊκό και πάντα θυμίζει τις παλιές μέρες όταν κάποιοι Αθηναίοι κατέλυαν στα ωραία ξενοδοχεία για να απολαύσουν ένα δροσερότερο θέρος. Στην Όθωνος, δε, με τα ψηλά βαθύσκιωτα πλατάνια, η ιδέα της Κηφισιάς συμπυκνώνεται στην αίσθηση να περπατάει κανείς στην ευπρόσδεκτη σκιά και να εισπνέει το άρωμα των δένδρων. Από εκείνο το σημείο, η θέα του Κέντρου «Γαία» του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι μοναδική, καθώς οι επενδεδυμένες με χαλκό επικλινείς στέγες, δίνουν σε αυτό το αρχιτεκτόνημα, έργο του Μιχάλη Φωτιάδη, ένα κορυφαίο ύφος ως προς τον στόχο, τη θέση, την κοινωνική ευθύνη. Είχα φθάσει στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας γιατί είχα πληροφορηθεί ότι η έκθεση που παρουσιάζεται εκεί με θέμα τα «Ορυκτά» είναι εξαιρετική. Είναι η πρώτη του είδους που γίνεται σε αυτή την κλίμακα και με αυτή την ποιότητα.

Είχα την τύχη να φθάσω πριν πιάσει η μεγάλη ζέστη αλλά σε κάθε περίπτωση η είσοδος στη «Γαία» είναι ανακουφιστική και λόγω μικροκλίματος και λόγω αισθητικής. Από την οδό Λεβίδου είναι γνώριμη η προσφιλής όψη του παλαιού κτιρίου, ένα από τα πυργόσπιτα της Κηφισίας και από εκείνη την πλευρά μπορεί κανείς να απολαύσει το όμορφο καφέ στον κήπο. Αυτό το είχα στον νου όταν θα ερχόταν η ώρα για ξεκούραση, αλλά αρχικά τα «Ορυκτά» με καλούσαν. Πέρα από την προφανή εκπαιδευτική διάσταση -η έκθεση είναι πλήρως επεξηγηματική και καλά δομημένη- αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι η χρήση των ορυκτών στην καθημερινότητα. Αρκεί η πληροφορία ότι για ένα κινητό απαιτούνται 40 διαφορετικά ορυκτά, αλλά αυτό είναι ενδεικτικό και προς εντυπωσιασμό, καθώς δεν υπάρχει δραστηριότητα και δεν υπάρχει είδος καθημερινής ανάγκης που να μη βασίζεται σε ορυκτά. Θα δείτε οδοντόκρεμες, γυαλιά οράσεως, λαμπτήρες, σαμπουάν, μπαταρίες, χάπια και τσίχλες με συστατικά κάποια ορυκτά που ίσως να μη γνωρίζετε από το όνομά τους. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η οθόνη αφής που παρουσιάζει τα ορυκτά στο ανθρώπινο σώμα.

Οι επιστημονικές εκθέσεις στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένες ούτε τόσο δημοφιλείς, απαιτείται ακόμη χρόνος και εκπαίδευση. Τα «Ορυκτά» ίσως δείχνουν ένα δρόμο με την τεχνογνωσία του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Όπως λέει η αντιπρόεδρος του Μουσείου, κ. Φαλή Βογιατζάκη, η οποία με ξενάγησε στην έκθεση μαζί με τη γεωλόγο κ. Χριστίνα Γιαμαλή, υπάρχει επιθυμία για μεγαλύτερη εξωστρέφεια και διάχυση της πληροφόρησης μέσα από τις δυνατότητες του Μουσείου και το επιστημονικό προσωπικό του. Τα «Ορυκτά» είναι μια πλήρης παραγωγή που έγινε δυνατή χάρη στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) που είναι οι μεγάλοι χορηγοί. Υλικό παραχώρησαν επίσης το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ, ενώ την επιστημονική επιμέλεια της άρτιας αυτής έκθεσης είχαν η δρ Ελευθερία Δήμου (ορυκτολόγος) και η δρ Νικόλ Οικονομοπούλου Κυριακοπούλου (γεωλόγος – γεωχημικός). Ρόλο συμβούλου είχε η δρ Εύη Βαρδαλά – Θεοδώρου (φυσιογνώστρια – βιολόγος).

Τα «Ορυκτά» είναι εισαγωγή σε μια βαθύτερη και πιο επιστημονική κατανόηση της ζωής (αλλά και της οικονομίας). Θα παραμείνει ανοικτή σήμερα και αύριο και αν είστε κοντά στην Κηφισιά αξίζει να τη δείτε και μαζί με τα παιδιά σας. Αλλά η έκθεση θα ανοίξει και πάλι τον Σεπτέμβριο για να παραμείνει ανοικτή καθ’ όλη τη διάρκεια της προσεχούς περιόδου. Εν τω μεταξύ, υπάρχει πάντα η δροσερή επιλογή του καφέ στον όμορφο κήπο του Μουσείου, δημιούργημα του Αγγέλου και της Νίκης Γουλανδρή.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, των Νίκου Βατόπουλου – Μαργαρίτας Πουρνάρα, 29/6/2017]