«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη, αφού η χώρα προσφέρει ευκαιρίες που σπάνια μπορεί κανείς να βρει στις αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαπιστώνουν οι «Financial Times». Επαφές τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη για να βάλουν τη χώρα ξανά στο πεδίο ενδιαφέροντος των ξένων που αναζητούν ευκαιρίες για επενδύσεις.

Με «βαρόμετρο» τις εξελίξεις για τη ρύθμιση του χρέους, καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα έντονη επενδυτική κινητικότητα, με μεγάλους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς ομίλους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον – κι αυτό παρά τα ρίσκα που υπάρχουν. Το σημαντικό είναι πως η προσπάθεια αυτή βρίσκει πολιτική ανταπόκριση, αφού, εκτός από τις συναντήσεις που έχει ο πρωθυπουργός, προτεραιότητα στις επαφές αυτές δίνει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης

«Οι ομιλίες του κ. Τσίπρα τονίζουν ότι οι ξένες επενδύσεις θα είναι κρίσιμες για την οικονομική ανάκαμψη», αναφέρουν οι «Financial Times». Αυτό ήταν, άλλωστε, το βασικό μήνυμα όσων είπε ο πρωθυπουργός στους ισχυρότερους βιομηχάνους της Ευρώπης, οι οποίοι βρέθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στην Αθήνα, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Και μόνο το γεγονός ότι τα αφεντικά των 53 ισχυρότερων πολυεθνικών της Ευρώπης δέχθηκαν να ταξιδέψουν έως την Αθήνα για την εξαμηνιαία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων μαρτυρά ενδιαφέρον για τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κάλεσμα για επενδύσεις το οποίο απηύθυνε κατά τη διάρκεια δείπνου στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε τουλάχιστον κάποιους από τους ξένους επιχειρηματίες που τον άκουσαν εκείνο το βράδυ. «Θετική αύρα» για τις προθέσεις των βιομηχάνων εισέπραξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους τους.

Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη, αφού για τις ξένες επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να ρισκάρουν η χώρα προσφέρει ευκαιρίες που σπάνια μπορεί κανείς να βρει στις αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαπιστώνουν οι «Financial Times». «Από τα σινεμά έως τα χρυσωρυχεία, οι ξένες εταιρείες επεκτείνονται στη δύσκολη ελληνική αγορά», γράφει το δημοσίευμα, καταγράφοντας τις ξένες επιχειρήσεις που όχι μόνο επένδυσαν στην Ελλάδα, αλλά και δικαιώθηκαν στην επιλογή τους αυτή. Η αυστριακή Cineplexx, για παράδειγμα, που λειτουργεί οκτώ κινηματογραφικές αίθουσες στη Θεσσαλονίκη, δηλώνει έτοιμη να επεκταθεί περαιτέρω στην ελληνική αγορά, αφού οι δραστηριότητές της στη χώρα είναι κερδοφόρες. Και η επίσης αυστριακή Prinzhom Holdings, που το 2015 εξαγόρασε τη Viokyt, μόλις ολοκλήρωσε την επένδυση σε μια μονάδα συσκευασίας, με την οποία τριπλάσιασε την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου της, έξω από την Αθήνα. Αναφορά γίνεται και στη μεγαλύτερη από τις πρόσφατες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλη από εκείνη της Philip Morris International στην Παπαστράτος, ενώ επισημαίνεται πως η επένδυση της καναδικής Eldorado Gold βρίσκεται και πάλι εντός τροχιάς, έπειτα από την «αντιστροφή πολιτικής» από την πλευρά του πρωθυπουργού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Τις ευκαιρίες για ανάπτυξη διατύπωσε και ο πρόεδρος της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, που μίλησε στο συνέδριο του ΣΕΒ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε στον κ. Γουάτσα τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού του πλάνου για τη χώρα, ενώ εξήγησε ότι είναι αναγκαίο ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Γουάτσα εξέφρασαν την πίστη τους στις σημαντικές προοπτικές που έχει η ελληνική οικονομία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου στο συνέδριο του Economist, οτο οποίο πήραν μέρος ο υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος, και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Στουρνάρας. Παρόντες επίσης, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, και ο γενικός διευθυντής της Goldman Sachs International, Γεώργιος Τριανταφύλλου.

 

[ΠΗΓΗ: ΕΠΕΝΔΥΣΗ, του Ευτύχη Παλληκάρη, 2/6/2017]