ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΟΙ 40 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ

EPA/VALE – HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Η εξορυκτική βιομηχανία αφήνει πίσω της τα χειρότερα και χαιρετίζει τη νέα εποχή ανάπτυξης και κερδών που απλώνεται μπροστά της. Τουλάχιστον αυτό δείχνει έρευνα της εταιρείας συμβούλων PwC. Οι 40 κορυφαίες εξορυκτικές του κόσμου ανέκαμψαν από τον πάτο των τελευταίων ετών, με τους ενισχυμένους ισολογισμούς του 2016 και την επιστροφή τους στην κερδοφορία να τους χαρίζουν τον απαραίτητο χώρο για μιαν ανάσα, αναφέρει σε έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις στην εξόρυξη η PwC.

Στην έκθεση εξετάζονται οι 40 μεγαλύτερες εταιρείες στον κάδο της εξόρυξης με βάση την κεφαλαιοποίησή τους την περίοδο 1 η Απριλίου του 2015 – 31 Δεκεμβρίου του 2016. Η πιο αξιοσημείωτη τάση που παρατηρείται είναι η επιστροφή στην κερδοφορία, με το Τορ 40 των εξορυκτικών να εμφανίζει αθροιστικά κέρδη 20 δισ. δολ. το 2016, έναντι απωλειών 28 δισ. δολαρίων το 2015.

Η αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων βοήθησε σχεδόν όλες τις εταιρείες του κλάδου, με αποτέλεσμα αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 45%, στα 174 δια δολάρια, μέγεθος που πλησιάζει τα επίπεδα του 2014. Ωστόσο, οι κορυφαίες εξορυκτικές του πλανήτη κατάφεραν να αυξήσουν μόλις κατά 1 % τα έσοδα τους, παρά την ανάκαμψη στις τιμές των εμπορευμάτων. Στην αποπληρωμή χρέους θα πάει το νέο χρήμα.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, 17/06/2017]