Η ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ

Και ξαφνικά βρισκόμαστε και πάλι στην αβεβαιότητα… Εκεί που όλοι πίστεψαν ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης ολοκληρώθηκε και μια νέα μέρα ξημερώνει υπό προϋποθέσεις πάντα για την Ελλάδα, εκεί που το success story της κυβέρνησης θα είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη του, κάποιες ξεχασμένες λεπτομέρειες έφεραν την αναβολή των αποφάσεων που μας αφορούν.

Για το χρέος, το QE και φυσικά το άλλο μεγάλο ανοιχτό ζήτημα με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο Τσίπρας δεν… έβαλε γραβάτα στο Eurogroup, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους μετατέθηκε για την 15η Ιουνίου. Όταν λέμε ρύθμιση, βέβαια, εννοούμε μια απλή δέσμευση για λύση το 2018. Από την άλλη, η συμμετοχή του ΔΝΤ βρίσκεται στον αέρα, οι συμβιβαστικές προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι δεν είχαν τύχη και η αισιοδοξία «κόπασε».

Τουλάχιστον στην αγορά. Είτε ως πραγματικότητα είτε ως άλλοθι. Εκείνο, όμως, που πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό είναι ότι το QE, το χρέος είναι σημαντικό, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε, εδώ, στο εσωτερικό της χώρας, προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων, της εγκαθίδρυσης ενός κλίματος σταθερότητας και μιας σαφούς και με αποτελέσματα πολιτικής.

Αν μείνουμε πάλι στις θριαμβολογίες, στα success story, στις προσδοκίες για ισχυρό come back της Ελλάδας και σε λόγια επικοινωνιακά, δεν θα φέρουμε αποτέλεσμα. Τα στοιχήματα που μπορούμε να ποντάρουμε είναι πολλά. Το ενεργειακό και ο μεγάλος θησαυρός της χώρας σε φυσικό πλούτο. Να ξεκολλήσει το Ελληνικό, γιατί ο Τσίπρας μπορεί να βλέπει θετικές εξελίξεις και ξεκόλλημα των διαδικασιών που είναι κολλημένες για χρόνια, αλλά η γραφειοκρατία και τα εμπόδια (τα κυβερνητικά) καλά κρατούν. Για τον «Ελληνικό Χρυσό» και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την εταιρία. Για τα κόκκινα δάνεια, την επόμενη μέρα στην επιχειρηματικότητα.

Αυτά δεν είναι τα μοναδικά. Η χώρα πέρα από τα μνημόνια, τις απειλές του Σόιμπλε, τα… άπιαστα πλεονάσματα, πρέπει να βρει το πλεόνασμα αξιοπιστίας, υπερβάσεις και δουλειά πάνω σ’ ένα εθνικό σχεδιασμό ανασυγκρότησης. Αλέξη βάλε επιτέλους τη γραβάτα…

 

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 26/05/2017]