ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ

Τα 110 χρόνια ζωής κλείνει φέτος ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών και ο εορτασμός αυτών των γενεθλίων προκαλεί έντονους προβληματισμούς στους κόλπους της ηγεσία του μεγαλύτερου φορέα εκπροσώπησης των Ελλήνων εργοδοτών. Ανησυχία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι το κύριο συναίσθημα αφού η ύφεση ζει και βασιλεύει στη χώρα για έβδομο συνεχή χρόνο, ενώ και οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθυστερούν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, προκαλώντας τεράστια πλήγματα στις επιχειρήσεις.

Αρνητική ψυχολογία και εσωστρέφεια έπονται, όπως είναι λογικό, της ανησυχίας και της οικονομικής αβεβαιότητας , με αντιδράσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» , εκδηλώνονται στις τάξεις του ΣΕΒ. Και αυτές αφορούν τον προσανατολισμό , την ταυτότητά του και τη διεκδίκηση της θέσης του στη νέα εγχώρια κατάσταση. Και  μπορεί στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΣ στις 31 Μαΐου vα επιδιώκεται ο εορτασμός των 110 χρόνων ίδρυσης του Συνδέσμου με το σύνθημα «Δύναμη Προόδου» και με επίσημο προσκεκλημένο τον μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα της καναδικής Fairfax, που συμμετέχει σε επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου όπως η Eurobank και ο Όμιλος Μυτιληναίου, αλλά και την Praktiker Hellas, εν τούτοις το κλίμα δεν αναμένεται και τόσο εορταστικό.

Mια κίνηση που εκδηλώθηκε επίσημα στις αρχές του μήνα ήλθε να αναζωπυρώσει τις ίντριγκες για την ηγεσία του Συνδέσμου, που εκπροσωπεί επιχειρήσει με ενεργητικό 435 δισ. ευρώ, πωλήσεις 77 δισ. ευρώ, κέρδη 2,4 δισ. ευρώ και 220.000 εργαζομένους. Ο λόγος για την ανακοίνωση της ίδρυσης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη».

«Τζάκια»

Δύο εκ των κορυφαίων ιδρυτικών εταιρειών, η Χαλκόρ και η ΕΛΒΑΑΛ, έφεραν στο προσκήνιο σενάρια που θέλουν ένα από τα παραδοσιακά βιομηχανικά τζάκια της χώρας, την οικογένεια Στασινόπουλου, η οποία εκπροσωπείται από τον 50χρονο Μιχάλη Στασινόπουλο, να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του σημερινού προέδρου Θεόδωρου Φέσσα. Ενός προσώπου από τον χώρο των τεχνολογιών και της πληροφορικής που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στη θέση του προέδρου του ΣΕΣ τον Μάιο του 2014, διαδεχόμενος τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, μια πληθωρική προσωπικότητα με πολιτικό λόγο. Η επιλογή του μετόχου και ιδρυτή της Quest Συμμετοχών ήταν, βασικά, αποτέλεσμα μιας συναινετικής διαδικασίας μεταξύ των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και παραδοσιακών «τζακιών» της χώρας.

Τα σύννεφα στην ηγεσία του ΣΕΣ, όμως, προσπαθούν να τα κρύψουν τόσο η σημερινή διοίκηση όσο και οι εκπρόσωποι της «Ελληνικής Παραγωγής». Για την τελευταία κίνηση, είναι απαραίτητο να τονιστεί πως έρχεται ως κλαδικός πρεσβευτής της ελληνικής μεταποίησης. Ιδρυτικά μέλη, εκτός των Χαλκόρ και ΕΛΒΑΛ, είναι η τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής του ομίλου Lafarge, η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία της οικογένειας Δοντά, οι επιχειρήσεις εξόρυξης και εκμετάλλευσης ορυκτών υλών Ελληνικοί Λευκόλιθοι και ΕΛΜΙΝ Βωξίτες, καθώς και οι βιομηχανίες ΠΑΚΟ -Αναστάσιος Βλ. Κολιόπουλος, χαρτοποιία, χαρτοβιομηχανία και Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και η Νάσιοναλ Kαν- Μεταλλικές Συσκευασίες. Στους πρωτεργάτες συγκαταλέγονται, επίσης, οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά, Βορείου Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος και Πελοποννήσου -Δυτικής Ελλάδας.

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ_ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, του Χρήστου Κολώνα, 23/04/2017]