ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ “ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ”

720_148934_5aaf101a5a-b37c834db1c555e1Για μία συμφωνία με μέτρα “που θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό” έκανε λόγο ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το Eurogroup.Επισήμανε ότι όπως συμβαίνει σε όλες τις συμφωνίες, υπάρχουν συμβιβασμοί. Και έτσι “υπάρχουν πράγματα που δεν μας ικανοποιούν και πράγματα που μας ικανοποιούν”. “Είναι στη φύση της κάθε συμφωνίας να υπάρχουν και συμβιβασμοί”, ανέφερε.

Περιέγραψε αναλυτικά τα μέτρα και – κυρίως – τα αντίμετρα αλλά και τις ρήτρες εφαρμογής τους. Έκανε σαφές ότι το καλοκαίρι του 2018 αξιολόγηση που θα διεξάγει το ΔΝΤ και οι θεσμοί της ΕΕ θα καθορίσουν το ύψος των πλεονασμάτων και το αν θα εφαρμοσθούν από το 2019 όλα τα αντίμετρα του 1% του ΑΕΠ. Παραδέχθηκε επίσης ότι από την επίτευξη των πλεονασμάτων θα εξαρτηθεί και το αν θα ισχύει η εφαρμογή του 1% του ΑΕΠ των υπόλοιπων μέτρων/αντίμετρων το 2020 ή θα έρθει πιο μπροστά.

Προανήγγειλε ότι δεν αποκλείεται να γίνει έκτακτο Eurogroup πριν τις 22 Μαΐου (που είναι το επόμενο προγραμματισμένο) με βάση την ενημέρωση του κ. Ντάισελμπλουμ την οποία μετέφερε. Επίσης αποκάλυψε ότι έχουν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις για το δίπολο των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων και των παρεμβάσεων στο χρέος με ορίζοντα την σύνοδο της 21ης – 23ης Απριλίου στην Ουάσιγκτον, αλλά και ρήτρα που ορίζει ότι για να εφαρμοσθούν οι παρεμβάσεις του 2019- 2020 που θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει το 2018 να γίνουν πράξη και τα μέτρα για το χρέος.

Έκανε σαφές ότι το πρόγραμμα τελειώνει το καλοκαίρι του 2018 και μετά δεν θα υπάρχει επιτήρηση σαν τη σημερινή, αλλά ανάλογη με αυτή των υπολοίπων κρατών που βγήκαν από τα μνημόνια.

Η συμφωνία

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι σήμερα στο Eurogroup υπήρξε μία συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες στη βάση όσων  αποφασίστηκαν ως στρατηγική τον Φεβρουάριο. Δηλαδή, με μία αναστροφή της διαδικασίας, για να υπάρξει πρώτα συμφωνία σε βασικούς πυλώνες. Αυτή επιτεύχθηκε και όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, “μπορούν να επιστρέψουν οι θεσμοί τις επόμενες ημέρες για τις λεπτομέρειες, για τα μικρά θέματα”.

Είπε ότι αποφασίστηκαν 1% του ΑΕΠ θετικά μέτρα για το 2019 και 1% του ΑΕΠ θετικά μέτρα για το 2020. Επίσης, 1% του ΑΕΠ περιοριστικά μέτρα σχετικά με τις συντάξεις το 2019 και 1% του ΑΕΠ για τους φόρους το 2020.

“Η συμφωνία λέει ότι τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν και αυτά τώρα και θα εφαρμοσθούν αν είμαστε εντός των στόχων. Αυτή είναι η συμφωνία”, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Περιέγραψε αναλυτικά τα θετικά μέτρα, τα οποία το 2019 θα επικεντρωθούν στην πλευρά των δαπανών. Έκανε λόγο για μέτρα 1,8 δισ. ευρώ “που θα αντιμετωπίσουν με πολύ σοβαρό τρόπο την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση με μέτρα και ενέργειες που συμβιβάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης”, αλλά και για μέτρα για “τη μείωση συμβολής συνταξιούχων στα φάρμακα και για ένα επενδυτικό πακέτο”.

“Για το 2020 οι (θετικές) παρεμβάσεις θα έρθουν πιο πολύ  από τη μεριά των φόρων με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως της φορολογίας εισοδήματος”, επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

“Θωρούμε ότι τα αντίμετρα αντισταθμίζουν τα μέτρα σε δημοσιονομική βάση για ένα κοινωνικά δίκαιο κράτος”, ανέφερε ο κ Τσακαλώτος και έκανε αναφορά στο επίδομα που δόθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Το κρίσιμο 2018

“Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχει μία αξιολόγηση του ΔΝΤ και των Ευρωπαϊκών κρατών”, επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ. Είπε ότι έχει συμφωνηθεί ο μηχανισμός που θα ενεργοποιήσει το 2018 τα θετικά μέτρα.

Έκανε σαφές ότι το πακέτο μέτρων μετά το 2018 “θα ισχύσει όταν θα ξέρουμε και τι θα πάρουμε για το χρέος και για τη δημοσιονομική πορεία μετά το 2018”. Πρόσθεσε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020 θα εφαρμοσθούν “μόνο και αν έχουν εφαρμοσθούν τα μέτρα για το χρέος με το τέλος το προγράμματος”.

“Το πρόγραμμα τελειώνει το 2018. Πάνω σε αυτή τη βάση θα αποφασιστούν αν όλα τα καλά μέτρα περνάνε, αν είμαστε εντός στόχων, αν χρειάζεται τα μέτρα του 2020 να πάνε το 2019. Αλλά μετά το 2018 θα είμαστε μία κανονική χώρα που θα πηγαίνει στην Κομισιόν”, είπε, όπως πηγαίνουν τώρα τα κράτη που ήταν πριν σε μνημόνιο. “Δεν θα υπάρχει (μετά το 2018) η επιτήρηση”, επεσήμανε.

Για το πώς θα εφαρμοσθούν τα μέτρα και τα αντίμετρα μετά το 2019, ανέφερε ότι “αν είμαστε εντός των στόχων δηλαδή έχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ”, τότε το 2019 “λαμβάνουμε και τα δύο μέτρα και τα καλά και τα κακά μέτρα”.

Για το πώς θα γίνει η εκτίμηση των πλεονασμάτων το 2018, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να γίνει με “το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους θεσμούς της Ε.Ε. και μέσω μίας διαφανούς διαδικασίας ανοικτής στον ελληνικό λαό… και  σε συνεργατικό πνεύμα”. Σε ερώτημα που τέθηκε στον ΥΠΟΙΚ για το αν θα λειτουργήσει αυτό το σχήμα, απάντησε ότι “πάντα υπάρχουν προβληματικές πλευρές, ελπίζουμε ότι αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργήσει”.

Εργασιακά

Για τα εργασιακά, είπε ότι δεν θα υπάρξουν ομαδικές απολύσεις,  δεν θα υπάρξει νομοθέτηση της ανταπεργίας. Πρόσθεσε και ότι “θα αρχίσουν οι συλλογικές συμβάσεις να επιστρέφουν σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα τον Σεπτέμβριο του 2018” και με την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και  της ευνοϊκότερης ρύθμισης (σ.σ. υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών).

Έκανε σαφές ότι το εργασιακό είναι σημαντικό θέμα για την κυβέρνηση. “Δεν θα μπορούσε να είναι μικρό θέμα οι συλλογικές συμβάσεις και οι ομαδικές απολύσεις. Έχει αποφασιστεί και έχουμε τελειώσει με το θέμα της αύξησης των ομαδικών απολύσεων”, έκανε σαφές.

Τα επόμενα βήματα

Εξήγησε ότι πρέπει πλέον να συμφωνηθούν τα κείμενα του μνημονίου με την Ε.Ε. και με το ΔΝΤ (MEFP) και συγχρόνως “να αρχίσει η συζήτηση και για τα πλεονάσματα μετά το 2018 που είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος για τη μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος”.

Επικαλέστηκε τη θέση του “Γερούν” για τα επόμενα βήματα. “Η αλληλουχία είναι ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν, θα συζητήσουν για το πακέτο πολιτικών και παράλληλα θα εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για το ζήτημα του δημοσιονομικού δρόμου και για το χρέος”.  

Για το χρέος, είπε ότι “αυτή η συζήτηση έχει εντατικοποιηθεί με αφορμή την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ τον Απρίλιο. Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι είναι ανοικτός για ένα έκτακτο Eurogroup πριν από αυτό της 22ας Μάιου”. Πρόσθεσε ότι “η συνολική συμφωνία αφορά όλα τα σημεία”, περιλαμβανομένων των πλεονασμάτων και “συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης χρέους”.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 7/4/2017]