ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ομιλίες που έχουν εκφωνηθεί ποτέ για το τι είναι η Ευρώπη, κι ασφαλώς η καλύτερη των τελευταίων ετών. Την εκφώνησε ο Ισπανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Esteban González Pons. Η Ισπανία πραγματικά έχει πιθανότητες να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη δύσκολη εποχή μας, επειδή έχει πολιτικούς που μπορούν να εκφωνούν τέτοιες ομιλίες, και μάλιστα χωρίς χειρόγραφο. Και το σημαντικότερο: Πρόκειται για ομιλία που διαρκεί μόλις 93 δευτερόλεπτα!

«Η Ευρώπη περιορίζεται στο Βορρά από τον λαϊκισμό και στο Νότο από τους πρόσφυγες, που πνίγονται στη θάλασσα. Στην Ανατολή από τα τανκς του Πούτιν και στη Δύση από τα τείχη του Τραμπ. Στο παρελθόν, από τον πόλεμο. Στο μέλλον, από τα brexit.

Σήμερα, η Ευρώπη είναι μονάχη της, περισσότερο από ποτέ, αλλά οι πολίτες της, δεν το γνωρίζουν.

Κι όμως, ακριβώς γι αυτό το λόγο, η Ευρώπη είναι η καλύτερη λύση, κι εμείς δεν ξέρουμε πώς να το εξηγήσουμε αυτό στους πολίτες μας. Η παγκοσμιοποίηση μας διδάσκει ότι σήμερα η Ευρώπη είναι αναπόφευκτη, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, το brexit επίσης μας διδάσκει ότι η Ευρώπη είναι αναστρέψιμη (δεν είναι δεδομένη), ότι μπορείς να βαδίσεις προς τα πίσω στην ιστορία. Ακόμα κι έτσι, όμως, έξω από την Ευρώπη “κάνει πολύ κρύο”.

Το brexit είναι η πιο εγωιστική απόφαση που ελήφθη, από τότε που ο Ουίνστων Τσόρτσιλ έσωσε την Ευρώπη με το “αίμα, δάκρυα κι ιδρώτα” των Άγγλων.

Λέγοντας “brexit”, είναι ο πιο ύπουλος τρόπος να πεις “αντίο”. Η Ευρώπη, δεν είναι η αγορά. Είναι η επιθυμία να ζούμε μαζί. Με το να εγκαταλείψει κανείς την Ευρώπη, δεν εγκαταλείπει την (κοινή) αγορά. Εγκαταλείπει τα όνειρα που έχουμε μοιραστεί.

Μπορούμε να έχουμε μια Κοινή Αγορά, αλλά αν δεν έχουμε Κοινά Όνειρα, τότε δεν έχουμε τίποτα.

Ευρώπη είναι η ειρήνη που ήλθε μετά τα χρόνια του πολέμου.

Ευρώπη είναι η συγχώρεση μεταξύ Γάλλων και Γερμανών.

Ευρώπη είναι η επιστροφή της Ελευθερίας στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ευρώπη είναι η Πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ευρώπη είναι το τέλος του κομμουνισμού.

Ευρώπη είναι το κράτος πρόνοιας, είναι η Δημοκρατία.

Ευρώπη είναι τα θεμελιώδη Δικαιώματα.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά; Μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτά;

Για μια αγορά, θα τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω;»

[Δείτε εδώ το βίντεο με υπότιτλους στα αγγλικά].

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr, 11/4/2017]