ΕΚΘΕΣΗ HORECA 2017: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

HORECA_HALL2_hrΜπορεί στην Ελλάδα του 2017 ο επιχειρηματικός κλάδος να μην διάγει ακριβώς τις καλύτερες μέρες του λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, όμως η διεθνής έκθεση HORECA, από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στην Ευρώπη για την τροφοδοσία και τον εξοπλισμό των Ξενοδοχείων και των μονάδων Μαζικής Εστίασης, συνεχίζει να αποτελεί και φέτος φάρο ελπίδας για το επιχειρείν στη χώρα μας, ακόμα και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Κόντρα σε όλα τα δεδομένα της εποχής, η έκθεση κατέγραψε (και) φέτος εντυπωσιακά νούμερα, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως ο επαγγελματισμός, η προσοχή στη λεπτομέρεια και πάνω από όλα το μεράκι και η αφοσίωση σε αυτό που κάνουν είναι ίδιον των διοργανωτών της.

Όπως ανακοινώθηκε, συνολικά 125.000 επαγγελματίες από 48.000 επιχειρήσεις από τον ξενοδοχειακό και τον ευρύτερο επισιτιστικό κλάδο επισκέφθηκαν τη 12η HORECA 2017 στο Metropolitan Expo, το πλέον σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέο ρεκόρ επισκεπτών, με τους εκθέτες και τους επισκέπτες να μιλούν με τα καλύτερα λόγια και για τη φετινή έκθεση, επισημαίνοντας το υψηλό οργανωτικό επίπεδο και την αποτελεσματικότητα των εμπορικών επαφών που είχαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης . Ο αριθμός των εκθετών άγγιξε τους 550, οι οποίοι κάλυψαν μια έκταση 55.000 τ.μ. Η φετινή HORECA εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, ενώ παρόντες ήταν οι Πρόεδροι του ΞΕΕ, κ. Γιώργος Τσακίρης, του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, της ΠΟΞ, κ. Γιάννης Ρέτσος, και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, καθώς και ο γενικός γραμματέας του EOT, κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος. Στο πλαίσιο της HORECA, επίσης, διοργανώθηκαν έξι θεματικές ενότητες με special events (Hotel Build & Design, Future Hotel on the Web, Gastronomy Forum, Coffee Events, Beer & Spirits Show, Ελληνικό Πρωινό από το ΞΕΕ).

Κομβικός ο ρόλος της έκθεσης

Επαγγελματίες από κάθε τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας, που σχετίζεται με τον τουρισμό και την εστίαση, προερχόμενοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των barcode προσκλήσεων, σημειώθηκε αύξηση του ποιοτικού επισκεπτικού κοινού σε ποσοστό 20% .

Η αυξημένη προσέλευση ξενοδόχων και επιχειρηματιών από την αγορά της καφεστίασης, αντανακλά το έκδηλο επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τους συγκεκριμένους κλάδους, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η HORECA απαντά στις πραγματικές ανάγκες των δύο βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας: του Τουρισμού και της Εστίασης. Μάλιστα, η παρουσία στα εγκαίνια της HORECA εκπροσώπων από όλους τους θεσμικούς φορείς του Τουρισμού, επιβεβαιώνει τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η έκθεση στην αναβάθμιση του εγχώριου ξενοδοχειακού δυναμικού και την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου . Σημαντική ήταν και η εκπροσώπηση επιχειρηματιών και επαγγελματιών από την περιφέρεια, τόσο από περιοχές με μεγάλο ξενοδοχειακό δυναμικό όσο και από αναδυόμενους τουριστικούς προορισμούς. Όπως ανακοινώθηκε βάσει στοιχείων, το 56% των επισκεπτών προήλθε από την επαρχία και την Κύπρο. Εκτός από τις περιοχές με μεγάλο ξενοδοχειακό δυναμικό (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Χαλκιδική), εκπροσωπούνται με σημαντικό μερίδιο μεταξύ του επισκεπτικού κοινού και αναδυόμενοι τουριστικοί προορισμοί, όπως η Πελοπόννησος, η Στερεά και η Δυτική Ελλάδα.

Οι εκθέτες και οι επισκέπτες της HORECA εμφανίστηκαν απολύτως ικανοποιημένοι από το επίπεδο της διοργάνωσης αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμπορικών επαφών που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια τής έκθεσης. Όπως προκύπτει, από τα αποτελέσματα του ψηφιακού συστήματος Private Review, το οποίο μετρά άμεσα την ικανοποίηση του κοινού, το 86% των επισκεπτών δήλωσε εξαιρετικά ή πολύ ικανοποιημένο από την επίσκεψή του στη HORECA , αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που σε μία εμπορική έκθεση στην Ελλάδα εφαρμόστηκε ένα τέτοιο σύστημα και μάλιστα σε ένα πολύ σημαντικό δείγμα 9.324 ατόμων που χρησιμοποίησαν τις ειδικές συσκευές που τοποθετήθηκαν στις εξόδους και στον κεντρικό διάδρομο του Metropolitan Expo.

[ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, 01/03/2017]