ΠΡΟΣ SPLIT ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΧΡΟΝΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ

tte-daneia-708_0Ανεξαρτητοποίηση από την υπόλοιπη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, των τεσσάρων παραμέτρων που αφορούν τις τράπεζες και κρίνονται καθοριστικές για να προχωρήσει η μείωση των “κόκκινων” δανείων, προωθούν ΤτΕ και SSM.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κεφαλαίου”, το “παρασκήνιο” της επίσκεψης της επικεφαλής του SSM, Nτανιέλ Νουί, στην Αθήνα κινήθηκε σε δύο διαπιστώσεις. Πρώτον, ότι είναι δεδομένη η αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν συμφωνήσει με τον SSM, εφόσον η διαπραγμάτευση τραβήξει μέχρι τον Μάιο. Όπως είχε γράψει το “Κ”, οι τραπεζίτες θεωρούν αναστρέψιμη την αρνητική εξέλιξη αύξησης των NPLs στους πρώτους μήνες του 2017, εφόσον η αξιολόγηση κλείσει μέχρι τον Απρίλιο. Δεύτερον, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναπροσαρμογής ή ελάφρυνσης των στόχων.

Συνδυαστικά αυτά τα δεδομένα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να επιταχυνθούν νομοθετικά τα βοηθητικά “εργαλεία” για τις τράπεζες προκειμένου αυτές να επαναφέρουν εντός τροχιάς τους στόχους για τη μείωση των NPLs και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη στοχοθεσία του 2017, η οποία, μάλιστα, είναι ήπια σε σχέση με αυτήν του 2018 και του 2019.

Τα 4 τραπεζικά ορόσημα

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι πληροφορίες του “Κ” αναφέρουν ότι ΤτΕ και SSM προωθούν την απόσπαση των τραπεζικών θεμάτων από τη συνολική αξιολόγηση, ζητώντας την άμεση νομοθέτησή τους. Πρόκειται για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τη νομική κάλυψη στα στελέχη τραπεζών και Δημοσίου για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη διευθέτηση του αναβαλλόμενου φόρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην απόσπαση των τραπεζικών “φακέλων” από τη συνολική διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση συμφωνεί και η κυβέρνηση, καθώς το θέμα έχει τεθεί από την ΤτΕ σε συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Δικαιοσύνης, κυρίους Τσακαλώτο, Παπαδημητρίου και Κοντονή, αντίστοιχα.

Δεν είναι τυχαίο ότι, στις πολύ προσεκτικές δηλώσεις της, η επικεφαλής του SSM, κυρία Noυί, επισήμανε πως η αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων παραμένει η μείζων πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες και δήλωσε αισιόδοξη ότι με το νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα, και αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί. Η κυρία Noυί έκανε λόγο για ένα απογοητευτικό ξεκίνημα του 2017, στο οποίο υπήρξε παύση στην πρόοδο που είχαν επιτύχει οι τράπεζες, και τόνισε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, προκειμένου να δοθεί θετικό σήμα στις αγορές, στους επενδυτές και στους καταθέτες για τις τράπεζες.

Για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει με τις εποπτικές Αρχές “φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς στόχους”, όπως επανειλημμένως έχουν αναφέρει ΤτΕ και SSM. Μέχρι τα τέλη του 2019 ο στόχος των τραπεζών είναι μείωση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά 38%, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, από 106,9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2016.

Συνολικά οι τράπεζες είχαν πετύχει τους στόχους που είχαν θέσει για τις 30/9/2016, με μικρή μάλιστα θετική απόκλιση από τον στόχο, διαμορφώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα 106 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών) κατέληξαν στα 79,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με το ποσό-στόχο των 78,1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε σταθερός στο 38%, υπολειπόμενος κατά 1% από τον στόχο του 37% που είχε τεθεί για τις 30/9/2016.

Σημειώνεται ότι ο στόχος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προβλέπει μείωσή τους στα 105,8 δισ. ευρώ στις 31/12/2016 και 105,2 δισ. ευρώ στις 31/3/2017 και, αντίστοιχα, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μείωσή τους στα 76,3 και 74,7 δισ. ευρώ.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Νένας Μαλλιάρα, 20/3/2017]