ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣ ΕΒΡΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

kirki citizens at #skouries.jpg 3Στιγμές δέους, συγκίνησης, υπερηφάνειας αλλά και μελαγχολίας ένιωσαν οι κάτοικοι της Κίρκης Έβρου επισκεπτόμενοι την περασμένη Τρίτη τις εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας,

Ανάμεσα στους κατοίκους ήταν και συνταξιούχοι μεταλλωρύχοι από τα αντίστοιχα και πλέον ανενεργά Μεταλλεία της Κίρκης οι οποίοι ένιωσαν για το επενδυτικό έργο που είδαν να εξελίσσεται στην Χαλκιδική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί οι βετεράνοι μεταλλωρύχοι δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας τις άριστες συνθήκες εργασίας που επικρατούν μέσα στις υπερσύγχρονες στοές για τους νεότερους συναδέλφους τους, καθώς εκείνοι στα χρόνια τους έμπαιναν ακόμη και σκυφτοί σε κάποιες στοές για να μπορέσουν να εργαστούν.

Οι συνταξιούχοι μεταλλωρύχοι μοιράστηκαν όμως μαζί με την υπόλοιπη ομάδα κατοίκων της Κίρκης την τεράστια συγκίνηση και την υπερηφάνεια ταυτόχρονα που ένιωσαν, αφού όπως τόνισαν αυτή η εργασία παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις τους χάρισε αξιοπρέπεια και περισσή δύναμη για να κάνουν οικογένειες και να τις αναθρέψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεν έκρυψαν όμως και την μελαγχολία που κουβαλούν μέσα τους για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το χωριό τους στο οποίο τα μεταλλείου μολύβδου και ψευδαργύρου λειτουργούσαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90.

“Όταν το μεταλλείο ήταν ανοιχτό το δημοτικό σχολείο μας είχε 120 παιδιά το λιγότερο κάθε χρονιά. Όταν έκλεισε το μεταλλείο τα πάντα πήραν την κάτω βόλτα. Αν φύγουμε και εμείς από τη ζωή, θα σβήσει και από το χάρτη η Κίρκη.” ακούστηκε να λέει με παράπονο ο κυρ Κώστας ένας 80χρονος βετεράνος μεταλλωρύχος.

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, 23/02/2017]