ΕΥΝΟΪΚΟ ΤΟ 2017 ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

oikonomia-live-times-metallon-e1421783903498-660x330Ιδιαίτερα ευνοϊκό «βλέπει» η Παγκόσμια Τράπεζα το 2017 όσον αφορά τα εμπορεύματα, καθώς η μείωση της προσφοράς και η αύξηση της ζήτησης θα στηρίξουν τις τιμές. Από την άλλη πλευρά, οικονομολόγοι που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters βλέπουν να χάνει έδαφος η κεκτημένη ταχύτητα για πολλά βασικά μέταλλα, ξεχωρίζοντας όμως το παλλάδιο, που το «βλέπουν» σαν το μεγάλο νικητή του φετινού έτους.

Ισχυρά κέρδη για τα εμπορεύματα, όπως πετρέλαιο και μέταλλα, προβλέπει για το 2017 η Παγκόσμια Τράπεζα, με τη μείωση της προσφοράς και την αύξηση της ζήτησης να προσφέρουν στήριγμα στις τιμές.

Στην έκθεση του Ιανουάριου για τις προοπτικές των αγορών εμπορευμάτων, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η μέση τιμή του πετρελαίου για φέτος θα κυμανθεί κοντά στα 55 δολάρια το βαρέλι, σε επίπεδα 29% υψηλότερα σε σύγκριση με το 2015. Στην πρόβλεψη για τις ενεργειακές τιμές, βασική προϋπόθεση είναι η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω και την πρόβλεψή της για τις τιμές των βασικών μετάλλων, αναμένοντας άνοδο 11% έναντι 4% στις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου, επικαλούμενη περιορισμό της προσφοράς και ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης πρώτων υλών από την Κίνα και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

«Οι τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων φαίνεται ότι άγγιξαν ναδίρ πέρυσι και οδεύουν προς άνοδο το 2017» επισημαίνει ο Τζον Μπάφες, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και εκ των συντακτών της έκθεσης (Commodities Markets Outlook). «Παρ’ όλα αυτά, αλλαγές στις πολιτικές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτή την πορεία» προειδοποιεί ο κ. Μπάφες.

Υψηλότερα χρυσός και παλλάδιο: Αναφορικά με τον χρυσό, οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις τους για την πορεία της τιμής του φέτος, μετά την εξασθενημένη επίδοση του πολύτιμου μετάλλου το τέταρτο τρίμηνο του 2016 στην προοπτική περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων στις ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι του Reuters προβλέπουν μία τιμή στα 1.250 δολάρια η ουγκιά, υψηλότερο από το σημερινό επίπεδο των 1.190 δολαρίων, αλλά χαμηλότερη από τα 1.331 δολάρια που είχαν προβλέψει πριν από τρεις μήνες. Η εμπιστοσύνη ως προς το συγκεκριμένο μέταλλο, που ενισχύθηκε πέρυσι 8,5% μετά από τρία συναπτά έτη απωλειών, υπονομεύθηκε από τις προσδοκίες ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ενισχύσει τις δαπάνες και θα μειώσει τους φόρους προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για την τιμή του παλλάδιου, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για μία μέση τιμή στα 725 δολάρια η ουγκιά, υψηλότερη από τα 703 δολάρια που περίμεναν πριν από ένα τρίμηνο. Αυτό σημαίνει άνοδο 18% από τα περσινά επίπεδα, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014

Χαλκός και αλουμίνιο: Μέρος της κεκτημένης τους ταχύτητας αναμένεται να χάσουν φέτος οι τιμές χαλκού και αλουμινίου μετά το κερδοσκοπικό ράλι του προηγούμενου έτους, η τιμή του χρυσού θα σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα, ενώ ο μεγάλος νικητής θα είναι το παλλάδιο, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters για τις τιμές των βασικών μετάλλων.

Η τιμή χαλκού και αλουμινίου αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς φέτος, ο ψευδάργυρος, που αποτελεί το «αγαπημένο παιδί» των επενδυτών, προβλέπεται να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των περσινών κερδών του, ενώ το νικέλιο αναμένεται να ανακάμψει από τις πρόσφατες απώλειές του.

Ο χαλκός παρουσίασε τις καλύτερες επιδόσεις στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου τους τελευταίους μήνες, ενισχυόμενος περίπου κατά ένα πέμπτο από τις αρχές του περσινού Νοεμβρίου. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν μία τιμή για τον χαλκό της τάξης των 5.350 δολαρίων ο τόνος, με πτώση 8% από το πρόσφατο κλείσιμο των 5.838 δολαρίων. «Πιστεύουμε ότι τα όποια προγράμματα υποδομών στις ΗΠΑ θα έχουν περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στη ζήτηση για χαλκό, ενώ η μετάβαση της Κίνας από μία οικονομία καθοδηγούμενη από επενδύσεις σε μία οικονομία βασιζόμενη στην κατανάλωση δεν θα είναι χωρίς προκλήσεις» εκτιμούν οι οικονομολόγοι του Reuters.

Αναφορικά με τις τιμές αλουμινίου, οι οποίες ενισχύθηκαν 8% τον Ιανουάριο, προβλέπονται να κυμανθούν φέτος κατά μέσο όρο στα 1.685 δολάρια ο τόνος, με πτώση 7% από τη σημερινή τιμή των 1.819 δολαρίων. Η υπερβάλλουσα παραγωγή συνιστά ακόμη έναν κίνδυνο για τις τιμές αλουμινίου, με το παγκόσμιο πλεόνασμα να υπολογίζεται φέτος στους 317.000 τόνους, υποχωρώντας οριακά μόνο από το 2016.

Ψευδάργυρος και νικέλιο Ο ψευδάργυρος παρουσίασε τις καλύτερες επιδόσεις πέρυσι, με την τιμή του στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου να ενισχύεται 60% καθώς το κλείσιμο μεταλλείων πυροδότησε έντονες ανησυχίες για ελλείψεις στην αγορά.

Παρότι πολλοί αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την τιμή του βασικού μετάλλου φέτος, οι προβλέψεις διίστανται ως προς το μέγεθος των κερδών.

Ο μέσος όρος οικονομολόγων βλέπει μία τιμή στα 2.622 δολάρια ο τόνος, 5% χαμηλότερη από το σημερινό επίπεδο των 2.751 δολαρίων, με καταλύτη το παγκόσμιο έλλειμμα που υπολογίζεται για φέτος στους 392.000 τόνους.

Το νικέλιο έχει υποχωρήσει περίπου 15% από τις αρχές Δεκεμβρίου 2016, εν μέρει εξαιτίας των ανησυχιών για την πιθανότητα περισσότερων εξαγωγών από την Ινδονησία. Οικονομολόγοι βλέπουν για φέτος μία τιμή στα 10.800 δολάρια ο τόνος, 16% υψηλότερα από το σημερινό επίπεδο των 9.353 δολαρίων.
[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, των Αγγελικής Κοτσοβού και Έφης Τριήρη, 30/01/2017]