ΣΤΟ ΦΩΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 6500 Π.Χ. ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

20161208_125836-1Η επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο ορυχείο της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής στην Κοζάνη έφερε στο φως έναν σπάνιο νεολιθικό οικισμό, που χρονολογείται γύρω στο 6500 π.Χ.

Ο οικισμός φαίνεται ότι έχει ιστορία από το 6500 έως το 6000 π.Χ. και αποτελούσε μόνιμο σημείο κατοίκησης των προϊστορικών ανθρώπων. Τα σπίτια ήταν πασσαλόπηκτα, με πηλό και ξερά φύλλα, αλλά, όπως αναφέρουν και οι αρχαιολόγοι, φαίνεται ότι ο οικισμός καταστράφηκε από φωτιά. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης και επικεφαλής της ανασκαφής Αρετή Χονδρογιάννη σημείωσε ότι «με βάση τα ευρήματα που έχουμε, πρόκειται για έναν οργανωμένο οικισμό που οι κάτοικοι του ήταν αγρότες και κτηνοτρόφοι, καλλιεργούσαν τη γη και έτρεφαν κοπάδια με αιγοπρόβατα».

Μια σφυρίχτρα

«Πολλές φορές στις αρχαιολογικές ανασκαφές, ειδικά την εποχή που εμείς διερευνούμε, η Ιστορία γράφεται από ταπεινά αντικείμενα που έρχονται στο φως» τόνισε η Αρετή Χονδρογιάννη και ανέφερε τη σφυρίχτρα που είναι κατασκευασμένη από οστό ζώου, καθώς και άλλα ευρήματα τα οποία αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να εξερευνούν και τη μουσική τέχνη.

Οι προϊστορικοί κάτοικοι της Ποντοκώμης είχαν πολύ καλά λίθινα και οστέινα εργαλεία και είχαν αναπτύξει τρίχρωμη κεραμική στα αγγεία τους. Τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρχαιολόγοι τούς κάνουν να πιστεύουν ότι έχουμε τεχνική που ανέπτυξε τοπικό εργαστήριο της εποχής . 0 διευθυντής του ορυχείου Καρδιάς Κώστας Μαχτής δήλωσε ότι «για τις ανασκαφές έχουν διατεθεί από τη ΔΕΗ 20.000.000 ευρώ», ενώ «για τις ανασκαφές στο ορυχείο του Αμυνταίου και στη Φλώρινα, 40.000.000 ευρώ».

[Σχόλιο: Να υποθέσω πως άμεσα θα βγει ο σύλλογος αρχαιολόγων Ελλάδας, ο ίδιος που φωνάζει για τις «αρχαιότητες στις Σκουριές» και θα απαιτήσει να σταματήσει κάθε επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο ορυχείο της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής. Έτσι δεν είναι;]

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 10/12/2016]