ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

china-thumb-largeΣε ποιους τομείς αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Κινεζικές επιχειρηματικές αποστολές αναμένονται στην Αθήνα το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Η διεθνής διεύρυνση των κινεζικών επενδύσεων σε παραγωγικές μονάδες και καταναλωτικά σήματα είναι πιθανόν να περιλάβει υπό προϋποθέσει και ελληνικές επιχειρήσεις, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος. Μάλιστα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, είναι προγραμματισμένη η έλευση κινεζικών επιχειρηματικών αποστολών στην Ελλάδα προς τον σκοπό αυτόν.

Η σχετική προεργασία έχει ξεκινήσει ήδη, και στην κινεζική πλευρά υπάρχουν προσδοκίες ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα. Ο πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Τζόου Σιαολί έχει αποκαλύψει πως ένας σημαντικός αριθμός κινεζικών εταιρειών παρακολουθεί στενά επενδύσει και έργα υποδομής στην Ελλάδα.

Τεράστια περιθώρια

Πολλές αναζητούν ευκαιρίες στο τομέα της διατροφής, των υπηρεσιών, του τουρισμού, στις τουριστικές υποδομές, στην επιστημονική καινοτομία, την πολιτιστική βιομηχανία, την αγορά ακινήτων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και εάν η διεθνής εμπειρία είναι οδηγός, τότε μπορεί να έρθουν σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα. Με βάση στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, ο συνολικός όγκος συναλλαγών της Κίνας το 2015 ήταν 317,1 δισ. δολάρια και το εμπόριο με την Ελλάδα μόλις 3,95 δισ. ή 0,1% του εξωτερικού εμπορίου. Οι δε κινεζικές επενδύσει στην Ελλάδα ήταν 1 δισ. και οι ελληνικές στην Κίνα περίπου 100 εκατ. «Κρίνοντας από αυτά τα νούμερα, η διμερής συνεργασία έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης», έχει εξηγήσει στην «Κ» ο πρέσβης της Κίνας.

Παράλληλα, το 2017 αναμένεται να εκκινήσει και ο νέος γύρος επενδύσεων της Cosco στον Πειραιά. Έργο γνωστό στην Κίνα ως «Κεφαλή του Δράκου», εκτιμάται πως ανοίγει τον δρόμο για τη διμερή συνεργασία στο εμπόριο, στις μεταφορικές υποδομές, στην ενέργεια, στον χρηματοοικονομικό τομέα και στην επιστήμη και τεχνολογία. Η State Grid της Κϊνας, η China State Construction Engineering Corporation και η China Machinery Engineering Corporation έχουν ενεργά εμπλακεί ή παρακολουθούν στενά μεγάλα ελληνικά έργα ιδιωτικοποίησης, ενώ ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, ο όμιλος Διεθνούς Κινεζικής Τηλεόρασης, η Τράπεζα Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας, και η Τράπεζα της Κίνας έχουν στείλει αντιπροσωπείες στην Ελλάδα, προκειμένου να διερευνήσουν ευκαιρίες και συνεργασίες.

Η Cosco

Στον Πειραιά, η Cosco πρόκειται να επενδύσει σε βάθος χρόνου περί τα 200 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση των υποδομών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Μέρος των επενδύσεων αυτών είναι επιπλέον των 350 εκατ. ευρώ που έχει ήδη δεσμευθεί συμβατικά να υλοποιήσει με τη συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και αφορούν κυρίως τη ναυπήγηση και την εγκατάσταση πλωτών εγκαταστάσεων δεξαμενισμού.

Παράλληλα, θα κατασκευάσει τόσο το πρώτο στάδιο της επέκτασης του λιμένα της κρουαζιέρας, που προβλέπεται στις δεσμευτικές επενδύσεις, όσο και το δεύτερο, δημιουργώντας έτσι συνολικά έξι νέες θέσεις ελλιμενισμού ικανές να φιλοξενήσουν τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια διεθνώς. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δεσμευθεί για επενδύσει 136 εκατ. ευρώ για το πρώτο στάδιο, ενώ υπολογίζεται πως μαζί με τη δαπάνη για την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου οι επενδύσει αυτές θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ συνολικά.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, 11/12/2016]