ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ: CEPPO DI GRE ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ISEO..

%cf%861

Στην γειτονική Ιταλία η τεχνολογία των υπόγειων εξορύξεων μαρμάρου και λίθων αριθμεί αρκετές δεκαετίες. Τόσο στην περιοχή της Carrara, όπου λειτουργούν περισσότερα από 300 λατομεία, σε υπαίθριες και υπόγειες εκμεταλλεύσεις καθώς και διάφορες άλλες περιοχές που δραστηριοποιούνται σε εξόρυξη διακοσμητικών λίθων και πέτρας αρχιτεκτονικής.

%cf%862

Το υπόγειο ορυχείο της Marini Marmi, στις Βορειοδυτικές όχθες της Iταλικής λίμνης Iseo . Οι εργασίες ξεκίνησαν επιφανειακά  τη δεκαετία του ’30, ενώ σήμερα γίνονται μόνο υπόγεια.

Ενδεικτικά διάλεξα να σας παρουσιάσω μια από τις πιο εντυπωσιακές υπόγειες εκμεταλλεύσεις πέτρας, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης iseo , στο Lovere, μια  περιοχή κατεξοχήν τουριστική.

%cf%863

Οι περισσότεροι που ταξιδεύουν στην Ιταλία ξέρουν τη λίμνη Κόμο, το Λουγκάνο ακόμα και τη λίμνη Μaggiore. Ελάχιστοι όμως έχουν ανακαλύψει την πανέμορφη, γραφική, σχεδόν μυστηριακή λίμνη Iseo. Είναι μικρότερη από τις διάσημες αδερφές της, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα. Απέχει μόλις μισή ώρα από το Μπέργκαμο και μιάμιση ώρα από το Μιλάνο, ενώ η διαδρομή γύρω από τη λίμνη είναι στολισμένη από γραφικούς αμπελώνες, εντυπωσιακά βουνά τυλιγμένα στην ομίχλη και ιστορικά μοναστήρια. Κι ακόμη στις όχθες της το Lovere με τα καλντερίμια του και το νησί της, τo Monte Isola, το μεγαλύτερο λιμναίο νησί της Ευρώπης.

%cf%864

Marini marmi: η υπόγεια εκμετάλλευση γίνεται με τη χρήση  συρματοκοπών ή αλυσοπρίονων τα οποία αποτελούν τα βασικά μηχανήματα εξορύξεως του ορυκτού από τη φυσική του θέση, photo by P. Tzeferis [www.marinimarmi.com, 1897].

Και ανάμεσα στις τουριστικές ομορφιές, στις Βορειοδυτικές όχθες, και το υπόγειο ορυχείο πέτρας… που εδώ και δεκαετίες δένει με το περιβάλλον. Σαν ένα παρόχθιο αξιοθέατο, σαν δύο μυστηριώδεις “μπούκες” στον βράχο… τί να κρύβουν άραγε;%cf%867

Η θέα της λίμνης Ιseo από την “είσοδο” του υπόγειου ορυχείου, photo by P. Tzeferis

Κρύβουν το υπόγειο ορυχείο της Marini Marmi [www.marinimarmi.com]. Οι εργασίες ξεκίνησαν επιφανειακά τη δεκαετία του ’30, ενώ σήμερα γίνονται μόνο υπόγεια.%cf%865 %cf%866

Η εφαρμοζόμενη μέθοδος των υπόγειων έργων είναι ο συνδυασμός θαλάμων και στύλων με χρήση ειδικού αλυσοπρίονου και αδαμαντοφόρου συρματοκοπής.

[ΠΗΓΗ: http://www.oryktosploutos.net/, του Πέτρου Τζαφέρη, 28/12/2016]