Η ΚΙΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ

kina-anoigei-to-deutero-megalutero-xrimatistirio-anthraka-pagkosmiosΗ αβεβαιότητα που επικρατεί για τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για να αναλάβει η Κίνα ισχυρότερο ρόλο στη μάχη κατά των εκπομπών καυσαερίων. Κάλεσε τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με άλλες χώρες για να μειωθεί η εξάρτηση του βιομηχανικού κόσμου από πηγές ενέργειας που βλάπτουν το περιβάλλον, όπως το κάρβουνο και το πετρέλαιο.

Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα. Ακόμη και αν η Κίνα προωθεί μία θέση υπέρ του περιβάλλοντος, η ίδια αυξάνει την κατανάλωση άνθρακα. Λόγω έλλειψης αποθεμάτων και ανησυχώντας για μεγάλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι Κινέζοι φαίνεται να παίρνουν πίσω όσα έλεγαν για περιορισμό της παραγωγής κάρβουνου. Ορυχεία επαναλειτουργούν.

Οι ανθρακωρύχοι καλούνται να εργαστούν ξανά με υψηλότερο ημερομίσθιο. Η άμεση αντίδραση της Κίνας στη μείωση της προσφοράς επιβεβαιώνει πόσο δύσκολο είναι να μειωθεί η εξάρτηση αυτής της οικονομίας από τον άνθρακα. Έτσι αυξάνονται τα εμπόδια για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων. Το κινεζικό κάρβουνο είναι η κυριότερη αιτία εκπομπών καυσαερίων στον κόσμο, λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Στην Τζίντσενγκ, την πόλη της Κίνας όπου επικεντρώνεται στην παραγωγή κάρβουνου, παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας. Ο ΆλανΖανγκ, ηλεκτρολόγος σε ορυχείο, δήλωσε ότι ο εργοδότης τού αύξησε τις μηνιαίες αποδοχές του κατά 50% από το καλοκαίρι. Πριν από δύο χρόνια, «διανύαμε το φθινόπωρο του κάρβουνου, ενώ από το 2015 και μετά ήρθε ο χειμώνας», δήλωσε ο κ. Ζανγκ. «Σήμερα ζούμε την άνοιξη».

Η αύξηση της παραγωγής άνθρακα καταδεικνύει τα μειονεκτήματα του περάσματος από τον κεντρικό σχεδιασμό στην ελεύθερη αγορά. Τα προβλήματα της χώρας που συνδέονται με τον άνθρακα πηγάζουν από αποφάσεις που έδιναν μεγαλύτερο βάρος στις βιομηχανίες που λειτουργούν με κάρβουνο όταν, παράλληλα, μείωσαν την παραγωγή του. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια στις ευμετάβλητες αγορές της Κίνας, τα οποία είναι επιρρεπή σε «φούσκες», οδήγησαν σε άνοδο την τιμήτου άνθρακα. Οι καιρικές συνθήκες και άλλα προβλήματα δεν βοήθησαν την κατάσταση.

Από το κάρβουνο εξαρτώνται τα δύο τρίτα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, παρά την ανακοίνωση φιλόδοξων σχεδίων για την κατασκευή μονάδων υδροηλεκτρικής ενέργειας, την εγκατάσταση πάνελ ηλιακής ενέργειας και ανεμογεννητριών. Η χρήση άνθρακα στην Κίνα προκαλεί μεγαλύτερες εκπομπές καυσαερίων συγκριτικά με το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο που καταναλώνεται συνολικά στις ΗΠΑ.

Ανήσυχη για την άνοδο της στάθμης του νερού στη θάλασσα, η Κίνα έλαβε την πρωτοβουλία να μειώσει την παραγωγή άνθρακα. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να μειωθεί πέρυσι η παραγωγή άνθρακα κατά 3%. Σε αυτή τη μείωση, όμως, συνετέλεσε επίσης η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και της σταδιακής μετατόπισης του βάρους της οικονομίας από τις εξαγωγές και τη βαριά βιομηχανία προς την εγχώρια κατανάλωση.

Αυτό οδήγησε τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να διατυπώσει θετική εκτίμηση για τη μείωση της παραγωγής άνθρακα στην Κίνα από τα υψηλά επίπεδα του 2013. Η νέα στάση της Κίνας προκαλεί προβληματισμό. «Μάλλον θα αυξηθεί η παραγωγή σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα και θα εξακολουθήσει να αυξάνεται», σχολιάζει ο Σιζού Ζου, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας IHS Energy στον τομέα της ενέργειας. Η IHS Energy εκτιμά ότι η ζήτηση άνθρακα στην Κίνα δεν θα φθάσει στο ζενίθ της νωρίτερα από το 2026. Προς το παρόν, έχει παύσει η διαπραγμάτευση του άνθρακα στις αγορές εμπορευμάτων και τα κρατικά ορυχεία έχουν υπογράψει μακροχρόνια συμβόλαια σε χαμηλές τιμές με μονάδες ηλεκτροδότησης. Τον Νοέμβριο η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων αύξησε τις ημέρες λειτουργίας των ορυχείων στις 330 ανά έτος.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, του Keith BradsherαπόTHE NEW YORK TIMES, 01/12/2016]