STEINMEIER: Η ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ

Berlin/ ARCHIV: Der Vorsitzende der SPD-Fraktion im Bundestag, Frank-Walter Steinmeier, spricht in Berlin auf einer Pressekonferenz (Foto vom 18.07.11). Steinmeier greift die Energiepolitik der Bundesregierung an. Der Ausstieg aus der Atomenergie und der Umstieg auf erneuerbare Energietraeger seien ein Desaster, sagte Steinmeier dem "Hamburger Abendblatt" (Montagsausgabe vom 30.04.12). "Das Ausstiegskonzept wurde mit heisser Nadel strickt, der Netzausbau kommt nicht in Gang und die Integration der erneuerbaren Energien misslingt", sagte er. (zu dapd-Text) Foto: Axel Schmidt/dapd

Berlin/ ARCHIV

“Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη”, δηλώνει σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Frank Walter Steinmeier, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο οποίος έρχεται σήμερα Κυριακή στην Αθήνα για να συναντήσει τον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, εκφράζει την πεποίθησή του ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό. Σε κάθε περίπτωση, λέει στην κυριακάτικη εφημερίδα, “έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της”.

Στο Κυπριακό περιμένει ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν εποικοδομητική στάση, προκειμένου οι Κύπριοι να ζήσουν την επανένωση της χώρας τους, όπως οι Γερμανοί στο παρελθόν.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

“Οι λειτουργικές διατλαντικές σχέσεις αποτελούν το θεμέλιο της Δύσης”, σχολιάζει για την εκλογή του Donald Trump, προσθέτοντας με νόημα ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ “θα καταστήσουμε σαφές ότι εκπροσωπούμε την πολιτική λογική και την αξιοπιστία στην εξωτερική πολιτική, τον διάλογο και τη δημοκρατία”.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 4/12/2016]