Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΡΑΜΠ ΚΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΧΑΖΕΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

hΑπαισιόδοξες εκτιμήσεις και πού στηρίζονται

Ο αναλυτής David Stockman που προέβλεψε αρχικά ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές, πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα βρεθεί στο χάος μέχρι τον Ιούνιο. Αναμένει συνεχιζόμενες διαταραχές από το tea party (συντηρητική πλευρά του κόμματος των Ρεπουμπλικανών), το οποίο δεν προβλέπει ότι θα επιτρέψει πρόσθετες αυξήσεις του ελλείμματος. Επιπλέον, δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ μπορεί να περάσει ένα διακομματικό σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, χωρίς να τηρήσει την υπόσχεσή του για κατάργηση και αντικατάσταση του προγράμματος για την υγεία, γνωστού ως Obamacare.

Ο Stockman έχει σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα του Τραμπ να θεσπίσει δέσμη ουσιαστικών φορολογικών περικοπών ή να αναπτύξει ένα μεγάλο πρόγραμμα αύξησης των δαπανών για ανάπτυξη των υποδομών. «Αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να προκαλέσουν έναν εμφύλιο πόλεμο μέσα στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Έτσι, όταν η ύφεση χτυπήσει το καλοκαίρι του 2017, η Fed θα μείνει χωρίς πυρομαχικά και η δημοσιονομική πολιτική θα παραλύσει. Αυτή τη φορά η αγορά θα υποστεί συντριβή και θα μείνει στα συντρίμμια» κατέληξε ο Stockman.

Μία από τις πιο ανάρμοστες λέξεις, σε οικονομικούς κύκλους τουλάχιστον, είναι από τη δεκαετία του 1970 ο στασιμοπληθωρισμός. Η δεκαετία ήρθε αντιμέτωπη με έναν συνδυασμό της αύξησης του πληθωρισμού και μιας πολύ ανιαρής οικονομικής ανάπτυξης που έβλαψε τα πάντα, από τους καταναλωτές έως τις τιμές των μετοχών.

Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ομάδα από οικονομολόγους και αναλυτές έχουν αρχίσει και πάλι να αναφέρονται στην ιδέα ότι η μάστιγα του στασιμοπληθωρισμού θα χτυπήσει την οικονομία των ΗΠΑ.

Ο συνδυασμός των δημοσίων δαπανών και των προστατευτικών πολιτικών επί του εμπορίου, με μια αβέβαιη εικόνα για την πορεία της ανάπτυξης, έχουν φέρει το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και πάλι στον οικονομικό διάλογο.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 28/11/2016]