EIT RAW MATERIALS: 1ST GREEK RAW MATERIALS COMMUNITY DIALOGUE, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

9Το Raw Materials ΕΙΤ συνδέει περισσότερους  από 100 συνεργάτες – ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και οι επιχειρήσεις – από περισσότερες από 20 χώρες της ΕΕ.  Στο πλαίσιο του Raw Materials ΕΙΤ μπορούν να συνεργαστούν για την εξεύρεση νέων, καινοτόμων λύσεων για τη διασφάλιση των προμηθειών και τη βελτίωση του τομέα των πρώτων υλών σε όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας του (chainvalue) – από την εξόρυξη έως την επεξεργασία, την ανακύκλωση και την πολλαπλή επαναχρησιμοποίηση των πρωτογενών και δευτερογενών προϊόντων.

Υπάρχουν  ήδη εν ενεργεία έξι (6) περιφερειακά κέντρα στο Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Σουηδία (Co-locationcenters), που αντιπροσωπεύουν τους περιφερειακούς συνδέσμους μεταξύ των επιχειρήσεων, της έρευνας και της εκπαίδευσης.Website: http://www.eitrawmaterials.eu/ Email: info@eitrawmaterials.eu

Το RawMaterials ΕΙΤ έχει το φιλόδοξο όραμα να μετατρέψει την πρόκληση της εξάρτησης από πρώτες ύλες σε μια στρατηγική δύναμη για την Ευρώπη. Η αποστολή του είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την ελκυστικότητα του Ευρωπαϊκού τομέα των πρώτων υλών μέσω της ριζικής καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.mine-on-the-moon2

Τα έξι περιφερειακά κέντρα στο Βέλγιο (in Leuven, Belgium), τη Φινλανδία (in Espoo, Finland), τη Γαλλία (in Metz, France), την Ιταλία (in Rome, Italy), την Πολωνία (in Wroclaw, Poland) και τη Σουηδία (in Luleå, Sweden), ονομάζονται κέντρα συνεγκατάστασηςκαι αντιπροσωπεύουν διαφορετικές περιφερειακών οικοσυστημάτων γεφύρωση μεταξύ των επιχειρήσεων, της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Το Εργαστήριο Μεταλλουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και το EIT RawMaterials (KIC) διοργάνωσαν το  “EIT RawMaterials: 1st Greek Raw Materials Community Dialogue” στις 23-24 Νοεμβρίου στο ElectraMetropolis Hotel.

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης των αναγκών και των προβλημάτων του κλάδου των Ορυκτών Πρώτων Υλών, υπήρξε αθρόα συμμετοχής όλων των εταίρων του κλάδου (πολιτεία, πανεπιστημιακή κοινότητα, επιχειρήσεις) στον πρώτο ανοιχτό διάλογο για την ισχυροποίηση της θέσης του κλάδου στο εθνικό και Ευρωπαϊκό οικονομικό τοπίο.

Ζητήματα τεχνολογικής υστέρησης αλλά και καινοτομίας, Ευρωπαϊκής, εθνικής και περιφερειακής στρατηγικής πολιτικής, μηχανισμών και εργαλείων χρηματοδότησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και προτάσεις για ανάπτυξη νέων εργαλείων και μηχανισμών για την ενίσχυση του κλάδου απετέλεσαν αντικείμενο παρουσιάσεων και διαλόγου.

Επίσης, ανακοινώθηκε με συγκεκριμένη παρουσίαση Support Centre for the Greek Raw Materials Community (GRAMASC), με έδρα το ΕΜΠ,  το οποίο θα μπορεί με την δυναμική του παρουσία να αποτελέσει τον “προθάλαμο” εππικοινωνίας των αιτημάτων, προτάσεων κλπ. της ελληνικής κοινότητας προς το EIT.

Σε επόμενη δημοσίευση θα αναρτηθούν οι ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της ημερίδας από Έλληνες και αλλοδαπούς επιστήμονες.

[ΠΗΓΗ: http://www.oryktosploutos.net/, επιμέλεια Πέτρος Τζεφέρης, 25/11/2016]