ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ «KYRIL SYNERGY» ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maxresdefaultΤην έναρξη της συνεργασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αυτήν της Αγίας Πετρούπολης θα σηματοδοτήσει η υπογραφή πρωτοκόλλου και τριετούς οδικού χάρτη συνεργασίας 2017-2020 από τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον κυβερνήτη της ρωσικής πόλης Γκόργκι Πολτάβτσενκο. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ με θέμα “KyrilSynergy: Αγία Πετρούπολη – Κεντρική Μακεδονία: Νέες κατευθύνσεις της συνεργασίας”, που διοργανώνει αύριο η ΠΚΜ σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του φόρουμ θα γίνουν και οι πρώτες συναντήσεις κυβερνητικών και επιχειρηματικών παραγόντων της ρωσικής αποστολής και εκπροσώπων επιχειρήσεων και φορέων της ΠΚΜ, η διοίκηση της οποίας ποντάρει στη συνεργασία με την περιφέρεια της Αγίας Πετρούπολης.

Οι εργασίες του φόρουμ προγραμματίζεται να αρχίσουν στις 4 το απόγευμα με την ομιλία του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης EvgenyDmitrievichGrigoriev, ωστόσο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα συναντηθεί νωρίτερα με τον ομόλογό του Γκ. Πολτάβτσενκο, για να θέσουν τις βάσεις της συνεργασίας.

Ήδη από τον προηγούμενο Ιούνιο στο Workl Economic Forum οι κύριοι Τζιτζικώστας και Πολτάβτσενκο συμφώνησαν να συσταθούν δύο ομάδες εργασίας, που θα προετοίμαζαν το έδαφος για την αυριανή συνάντηση. Εξάλλου τον περασμένο Ιούνιο υπογράφηκε το πρωτόκολλο αδελφοποίησης της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής με την περιφερειακή ενότητα Κουρόρθνι Αγίας Πετρούπολης, ενισχύοντας τους δεσμούς που υπάρχουν από το 2002 μετά την αδελφοποίηση Θεσσαλονίκης – Αγίας Πετρούπολης. Το καλοκαίρι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επεκταθεί η συνεργασία και σε επίπεδο χωρικών ενοτήτων με την υιοθέτηση συγκεκριμένων δράσεων, με αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές. Αποτέλεσμα ήταν να συσταθούν οι δύο ομάδες εργασίας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή περιφερειάρχη και τον αναπληρωτή κυβερνήτη των δύο περιοχών, που κατάρτισαν έναν τριετή οδικό χάρτη με εξειδικευμένες δράσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα οι δύο περιοχές θα εφαρμόσουν ένα πρότυπο πρόγραμμα, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα σε πολλούς τομείς, ενώ οργανώνονται και μεμονωμένες δραστηριότητες των φορέων και προωθούνται υπηρεσίες και προϊόντα με στοχευμένες κινήσεις. Τα θεματικά τραπέζια που θα στηθούν στο φόρουμ αφορούν την αυτοδιοίκηση, την παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την υγεία, την επιχειρηματικότητα αλλά και τον αγροτικό τομέα.

Η διοίκηση της περιφέρειας επισημαίνει ότι η συνεργασία στοχεύει στην ενίσχυση των εξαγωγών στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αλλά και στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών. Προφανής στόχος είναι ο τουρισμός και συγκεκριμένα η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού με αύξηση των targetgroups, μείωση της εποχικότητας (12μηνος τουρισμός), εισαγωγή νέων προορισμών στα προγράμματα των touroperators και στο διαδίκτυο.