ΤΟ… ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΥ ΧΤΥΠΑ (ΚΑΙ) ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΕΟΛΙΘΟ

c2aaee3318174dbe869cbff5c8bf5783Έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά, με έδρα την Άσσηρο Θεσσαλονίκης, να αποκτήσει την άδεια εξόρυξης για ζεόλιθο.

Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την έναρξη παραγωγής ελληνικού ζεόλιθου, ενός πετρώματος με τεράστια χρησιμότητα και μεγάλη οικονομική αξία που υπάρχει σήμερα στην αγορά μόνον ως εισαγόμενο προϊόν.  Την περασμένη άνοιξη το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε το “πράσινο φως” στην Όλυμπος για την πραγματοποίηση έρευνας ζεόλιθου σε έκταση 97,3 στρεμμάτων στην περιοχή “Μαύρη Πέτρα” Πετρωτών της Ορεστιάδας Έβρου. Εκεί, στη θέση “Κόκκαλο” η εταιρεία διαθέτει υπό μίσθωση μία ακόμη έκταση, περίπου 100 στρεμμάτων, από την οποία αναμένεται, έως το τέλος της χρονιάς, να ξεκινήσει η παραγωγή ζεολίθου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Όλυμπος έχει υποβάλει αίτηση για έκδοση άδειας εξόρυξης στην περιοχή Κόκκαλο και εάν δεν έχει την…τύχη μεταλλευτικής εταιρείας, που χρειάστηκε 36 μήνες για να λάβει αντίστοιχη άδεια, έως το τέλος της χρονιάς θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην εξόρυξη.

Βέβαια, όπως αναφέρουν από την εταιρεία στο Capital.gr, η έναρξη της εξορυκτικής διαδικασίας θα είναι συνάρτηση των καιρικών συνθηκών, καθώς η ποιότητα του ζεόλιθου επηρεάζεται από την υγρασία ή την πρόσμιξη λάσπης. Τη διάνοιξη του ορυχείου θα διαδεχτεί η σταδιακή διάθεση στην εγχώρια αγορά του ζεόλιθου, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής στα Πετρωτά σε μία περίπου διετία από την έναρξη της εξορυκτικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, το κοίτασμα ζεολίθου βρίσκεται σε κομβική θέση, επιτρέποντας την εξαγωγή ελληνικού ζεόλιθου από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, γεγονός που θα καταστήσει ανταγωνιστικό το προϊόν.

Σήμερα η Ελλάδα εισάγει ζεόλιθο, κυρίως, από την Βουλγαρία προς περίπου 130 ευρώ ανά τόνο.

Το… σύνδρομο του Κορμοράνου

Ωστόσο, η συγκεκριμένη επένδυση δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύεται από αντιδράσεις οι οποίες, τηρουμένων των αναλογιών, παραπέμπουν σε εκείνες του 2009 από την παράταξη Ανοιχτή Πόλη με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα που αντιμαχόταν την κατασκευή mall στο Βοτανικό, μεταξύ άλλων, επειδή εκεί ενδημούσαν κορμοράνοι. Έτσι, αριθμός κατοίκων αντιδρά στην εξόρυξη ζεόλιθου στα Πετρωτά, επειδή εκεί βρίσκεται “ο πολύ εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός “Μαύρη Πέτρα”, ένα πολύ εντυπωσιακό μνημείο φύσης”.

“Στη θέση αυτή βρίσκονται επίσης τα αρχαιότερα λατομεία πέτρας της περιοχής από τα οποία εξορύχτηκαν οι πέτρες με τις οποίες κατασκευάστηκαν τα περισσότερα από τα ιστορικά μνημεία της περιοχής […] καμία αναφορά δεν γίνεται στους δρόμους από τους οποίους θα διέρχονται τα βαρέα χωματουργικά μηχανήματα [….] η δυνατότητα χρησιμοποίησης εκρηκτικών ακόμα και αν είναι αποσπασματική και πολύς μικρής ισχύος είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει προβλήματα στον μεγάλο πληθυσμό ζώων και πτηνών της περιοχής […] ο μεγάλος όγκος σκόνης που θα προκαλείται από την συνεχή κίνηση βαρέων οχημάτων στην περιοχή θα προκαλέσει επιβάρυνση και ζημιές στις καλλιέργειες” σημειώνεται σε ανακοίνωση των κατοίκων των Πετρωτών.

Και παρότι η εταιρεία σχεδιάζει την υλοποίηση μονάδας στην περιοχή, οι αντιδρώντες αναφέρουν ότι “η επεξεργασία του πετρώματος δεν θα γίνεται στην περιοχή”, θέση, βέβαια, που έρχεται σε αντίθεση με όσα έχουν υποστηρίξει για την πρόκληση οικολογική ζημιάς από την εξορυκτική δραστηριότητα.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 24/8/2016]